İHL'li öğrenciler, öğretmenle derece aldı
Meryem Özgan, yeni açılan Beylikdüzü Adem Yükseloğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nde aylığı 600 TL'ye ücretli öğretmenlik yapıyordu.
Oluşturduğu 8 kişilik grupla Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği İNEPO Çevre Olimpiyatları'na katıldı. Meryem öğretmenin öğrencileri İNEPO'da Türkiye birinciliği, Amerika İNTEL ISEF'te dünya beşinciliği ve Hollanda İNESPO'da dünya üçüncülüğü kazandı.
Kimi kadrolu kimi ücretli öğretmenlik yapıyor. Nesillerin mimarı öğretmenlerden Meryem Özgan da imam hatip lisesinde ücretli öğretmenlik yaparak aylık 600 lira kazanıyor. Özveriden ödün vermeyen Meryem Hanım'ın öğrencileri, onun danışmanlığında hazırladığı projeyle ulusal ve uluslararası olimpiyatlarda büyük başarılara imza attı. Olimpiyatların gözdesi imam-hatip öğrencileri, İNEPO Çevre Olimpiyatları'nda Türkiye birinciliği, Amerika İNTEL ISEF dünya beşinciliği ve Hollanda İNESPO dünya üçüncülüğü kazandı. Onlar başarılarını öğretmenlerinin 'inanç, azim, gayret ve sevgi'sine bağlıyor. Başarının en büyük mimarı Meryem öğretmen ise çalıştığı okula kadrolu biyoloji öğretmen atanması sebebiyle artık önümüzdeki yıl bu okulda öğretmenliğe devam edemeyecek.
Meryem Hanım Erciyes Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun olduktan sonra evlenip İstanbul'a yerleşir. İlk işi mahalledeki maddi durumu iyi olmayan öğrencileri toplayıp matematik, fen dersleri anlatmak olur. Gönüllü anlattığı dersler sonuç verir, çocuklar başarısız oldukları derslerde iyi sonuçlar alır. Öğrencilerin derslerindeki düzelmeyi gören Beylikdüzü Anadolu İmam Hatip Lisesi müdür yardımcısı, Meryem Hanım'ı çağırarak, ders çıkışı okulda etüt yapmasını teklif eder ve ekler: "Motivasyonunuz çok güzel, formasyonunuz çok iyi." Aslında formasyonu olmayan Meryem öğretmen duyduğu iltifatla ertesi yıl Beylikdüzü Adem Yükseloğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nde ücretli öğretmenliğe başlar. Okul müdürü, olimpiyatlar için öğrenci hazırlamayı teklif eder. Herkes, okul yeni açıldığı için laboratuvarın bomboş olduğunu, bu şartlar altında proje çalışmasının imkânsız olduğunu söyler. Teklifi kabul eden Meryem öğretmen ise oluşturduğu 8 kişilik grupla Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği İNEPO Çevre Olimpiyatları'na katılır.
Meryem öğretmen ve öğrencileri, 'Nargile suyunda mercimek yetiştirilmesi' temalı bir proje hazırlar. Fakat bu hiç kolay olmaz; zira teknik imkandan yoksundurlar. Ellerinde bir tek mikroskop vardır. Çevre okullardan ödünç malzeme toplarlar. 4 yaşındaki oğlunu kreşe, 2,5 yaşındaki kızını da bakıcıya vererek günlerce koşuşturan Meryem Hanım, "Aldığım para çocukların bakım ücretini bile karşılamıyordu. Üstüne bir de eşimden maddi destek alıyordum. Yani ben bu işi para için yapmıyorum. Tek isteğim öğrencilerimin başarılı olması." diyor.
İNEPO'da Türkiye birinciliği alıp Ame- rika'ya gitmeye hak kazanan öğrencilerin başarısı tüm sıkıntıları unutturur. Yeni açılmış bir okul, ödünç eşyalarla kurulan bir laboratuvar, ücretli öğretmenlik yapan hocayla tüm rakiplerini geride bırakan gençleri İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve Yeşilay Başkanı Muharrem Balcı da tebrik eder. Balcı, öğrencilerin projeyi 'nargilenin zararlarını duyurmak için' mayıs sayısında tam sayfa olarak yayımlar.
Meryem Özgan: Katılmamız bile hayalken derece aldık
İlk kez böyle bir yarışmaya katıldık, intellicef nasıl bir şey, şartları nedir? Ne yapacağız ve kimse İngilizce bilmiyor. Burada afişi ben kendim yaptım. Hocalardan yardım alarak her şeyi yazdık. Çocukların pasaportlarından vizelerine, kayıt dahil her şeyi tek başıma yaptım. Vize görüşmesi verilmedi bize. Vizeyi hallettik para yok bilet nasıl alacağız? Türk Hava Yolları biletlerimizi ayarladı. Zor bela gittik Amerika'ya. Türkiye'den giden tüm projeler içerisinde sadece bizimki değerlendirildi ve hamd olsun oradan da dünya 5.liği aldık. Sonra Hollanda'dan İNESPO'dan çağırdılar bizi. Yine paramız yok, vizemiz yok. Yine son anda Hollanda'ya uçtuk. Oradan da dünya 3.lüğü aldık. Katılmamız bile hayalken 5.lik aldık. Şimdi geliştirip TÜBİTAK'a hazırlayacağız.
Zaman