İslam’da çevrecilik anlayışının en güzel örneği Hz. Muhammed (sav)
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, bugün müslüman ülkelerde pek görülmese de Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) hayatında ve sahabelerine tavsiyelerinde bu örneklerin en güzellerinin görüldüğünü hatırlatarak İslam’daki çevrecilik anlayışını anlattı.
BM Çevre Programı danışmanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İslam’daki çevrecilik anlayışını anlattı. Karar'dan Ürün Dirier'e konuşan Özdemir, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in (sav) Mekke ve Medine’de ağaçlar kesilmesin, yabani hayvanlar öldürülmesin diye ‘haram’ bölgeler kurduğu belirterek, bugünkü İslam dünyasının çevre konusundaki duruşlarını eleştirdi.
Müslümanları iklim değişikliği için harekete geçmeye çağıran ‘İklim Değişikliği için İslami Deklarasyonu’nun mimarlarından Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İslam coğrafya benzeri görülmemiş bir çevre yarışmasının jürisi. Suudi Arabistan’ın öncülüğünde düzenlenen çevre yarışmasında, en iyi çevreci projeler ödüllendirilecek. BM Çevre Programı danışmanı Özdemir İslam’daki çevreciliği anlattı.
UZUN VADELİ PLAN YOK
İslam ülkelerinin çevre hassasiyeti konusunda samimi fakat sürdürülebilir bir kalkınma modeline sahip olmadığını söyleyen Özdemir, İslam ülkelerinin kalkınma politikalarını hazırlayanlar genellikle mühendis kökenli politikacılar. Yani hep kısa vadeli ve kalkınma odaklı plan yapmışlardır. Artık çevreci yani sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ihtiyacımız var. 1960’larda bağımsızlığını kazanan İslam ülkelerinde “Biz de Batılılar gibi çevreyi sömürelim, sonra çevreci oluruz” söylemi vardı. Artık bu terk ediliyor”ifade etti.
İslam’daki çevreciliği anlatan Özdemir, “Hz. Muhammed (sav) tüm canlıların haklarını korudu. Yoldaşlarını abdest alırken su tasarrufuna yönlendirdi Mekke ve Medine’de ağaçlar kesilmesin, yabani hayvanlar öldürülmesin diye ‘haram’ bölgeler kurdu” dedi.
OSMANLI’DA AĞAÇ DA RUHTUR
Osmanlı’daki çevre bilincini örneklerle anlatan Özdemir, “Osmanlı’da içinden ağaç geçen evler olurmuş. Ağacın bir ruhu olduğu, Allah’a tespih ettiğine inandıları için inşaat yapacakken bile ağaç kesemezlermiş. Osmanlı insan-tabiat ve insan-toplum ilişkilerinin iç içe olduğu ve birbirinden koparılamadığına inanılır. Bunun en güzel örneği ise, Osmanlı insanın kendine ev yaparken, evin dış kısmına yapılan ve mimari ile de bir bütünlük oluşturan kuş evlerini ihmal etmemesidir” dedi
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.