İslam'da uğursuz diye birşey yoktur

İslam'da uğursuz diye birşey yoktur

Eskişehir Müftü Yardımcısı Ali Osman Orum, çok sayıdaki hayatî olayın uğursuzluk olarak görülmesinin İslâm dininde karşılığının bulunmadığını kaydetti.

Eskişehir Müftü Yardımcısı Ali Osman Orum, 13 rakamı, merdiven altından geçmek, baykuşun ötmesi, iki bayram arası düğün yapmak ve köpek uluması’’ gibi çok sayıdaki hayatî olayın uğursuzluk olarak görülmesinin İslâm dininde karşılığının bulunmadığını kaydetti.

İnsanların başlarına kötü bir olay geldiğinde ‘’baykuş pencereme konmuştu’’, ‘’karga bahçedeki ağaca konup ötmüştü. Demek ki bunun habercisiymiş’’ dediğini ifade eden Orum, ‘’Hayvan ötecek, bağıracak tabiî. Bunu, olaylarla ilişkilendirmek son derece yanlıştır. Ama yüzde bir tutabilir. Aynı zamana denk gelebilir. Bozuk bir saat bile günde iki defa doğru gösterir’’ dedi.

Uğursuzluğuna inanılan olayların halk arasındaki söylentilerden ibaret olduğunu belirten Orum, sanılanın aksine İslâm dininde uğursuz sayılan hiçbir şeyin olmadığını ifade etti. Halk arasında ‘’İki bayram arası düğün yapılmaz, uğursuzluk getirir’’ diye bir düşünce olduğunu ifade eden Orum, birçok âlimin iki bayram arasında evlendiği ve düğünlerinin yapıldığını hatırlattı. Orum, şöyle devam etti: ‘’Peygamber Efendimize (asm) biri geliyor. ‘Efendim iki bayram arası nikâh olur mu’ diyor. Peygamber Efendimiz de ‘öğle namazı geçtikten sonra nikâh olabilirsiniz’ diyor. Yani bayram namazından sonra bayramlaşma ve akabinde öğle namazında tekrar Cuma namazı için camide toplanma söz konusu olduğu için öyle deniliyor. Onun dışında dinimizde ‘iki bayram arası düğün yapılmaz’ diye bir durum söz konusu değildir.’’

Yeni Asya