İstanbul'da yapmanız gereken 101 şey

İstanbul'da yapmanız gereken 101 şey

Sultanahmet ve Firuzağa camileri arasında müezzinlerin birbirlerinin nağmelerini kesmeden okudukları çifte ezanı dinlemek...

Özge Yalın'ın haberi

Gün batarken Kız Kulesi'nin en güzel göründüğü Salacak sahilinde, ince belli cam bardakta sıcak bir çay yudumlamak, vapurun ardında sıralanan martılara simit atmak, Kanlıca Körfezi'ne bakan Mihrabat Korusu'nda mehtabı izlemek, mayıs ayında boğazda yapılan bir tekne gezintisi ile baharın habercisi erguvanları seyretmek, öğle vakti Sultanahmet ve Firuzağa camileri arasında müezzinlerin birbirlerinin nağmelerini kesmeden okudukları çifte ezanı dinlemek...

Saydıklarımız, herkesin en azından İstanbul'da yaşayan hayatında bir kez olsun tatması gereken ve hayatı yaşamaya değer kılan şeylerden bazıları. Bunlara benzer örnekleri Akdoğan Özkan, "İstanbul'da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey" adlı kitabında sıralamış. Kitapta tarihimiz, geleneklerimiz, göreneklerimiz hatırlatılıyor; insanların, İstanbul'un kültürel ve tarihi değerlerinden haberdar olmaları sağlanıyor. İki kıtayı kucaklayan şehirde yapmanız gerekenlerin listesini hazırlamanıza yardımcı olan kitaptan sizin için seçtiğimiz 11 örnek:

Ağva'da İnzivaya Çekil: İstanbul'a 1,5 saat mesafedeki Ağva, şehrin kalabalığından, stresinden uzaklaşmanızı sağlayan huzurlu bir hafta sonu geçirebileceğiniz mekânların başında geliyor.

Dünyanın En Eski Üniversitesini Gez: Dünyanın ilk üniversitesi günümüzden yaklaşık 1154 yıl önce İstanbul'da kurulmuş. 856'da temelleri atılan üniversite, Sultanahmet Magnaura Sarayı'nda yer alıyor. O dönem üniversitede geometriden, astronomi ve hukuka kadar birçok alanda eğitimler verilmiş.

Avrupa'nın en zarif camisini gör: Newsweek'in 2007'de "Avrupa'nın en güzel camisi" olarak nitelendirdiği Tahtakale'deki Rüstempaşa Camii, İznik Çinilerinin Osmanlı'daki doruk noktasını tüm motifleriyle gösteren Türk sanatının şaheserlerinden.

İstanbul'un 7 Harikasını Gör: Yazarın kişisel tercihleri ile belirlediği İstanbul'un 7 harikası; Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Külliyesi, Kariye Müzesi, Topkapı Sarayı, Kapalıçarşı, Rüstempaşa Camii ve Mağlova Kemeri.

Kirazlı Bent Patikalarını Turla: Osmanlı padişahı II. Mahmut'un yaptırdığı Kirazlı Bent Mesiresi'nde yürüyüş parkurları, piknik alanları, bisiklete binebileceğiniz alanlar yer alıyor.

En Güzel Osmanlı Saatine Göre Buluş: Mekanik saatler henüz icat edilmemişken, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'ndeki güneş saatinden yararlanılıyormuş. Saat, özel olarak hazırlanmış bir çubuğun güneşin hareketine uygun şekilde, yine özel olarak hazırlanmış bir zemine düşen gölgesini temel alarak zaman ölçüyor.

Şehrin En Eski Apartmanını Gör: Günümüzde yüksek apartmanlar görmekten sıkılanlar, taşların oyulması ile inşa edilen İstanbul'daki ilk apartmanına bir göz atabilir. Yarımburgaz Mağarası, şehrin en eski yerleşim bölgesi olan Küçükçekmece Gölü'nün hemen kuzeyinde.

Dünyanın En Eski Aşk Şiirini Gör: Dünyaca ünlü Sümerolog Prof. Samuel Noah Kramer'in, Sümer tabletleri üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde bulduğu ve MÖ 2037-2029 yıllarına ait 4 bin yıllık aşk şiiri, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde.

Şehrin İki Tepesini Havadan Aş: Geçmişi 4. yüzyıla dayanan Valens Su Kemeri'nin üzerinden yürüyerek Fatih'ten Vefa'ya geçmek, yani yedi tepeli şehrin bir tepesinden diğerine havadan uzanıp şehri seyretmek yüzlerce yıldır gezginlerin tadını çıkardığı eylem.

Mevlevilerin Sema Ayinine Katıl: İstanbul'un en eski Mevlevi tekkesi olan 500 yıllık Galata Mevlevihanesi, "Biz bazen müminiz, bazen Musa'nın dinindeniz, bazen de Hristiyanız!" diyen Mevlâna'nın izinde, ilahi coşkulu raksı sema için kapılarını herkese açıyor.

Hıdrellezde Aya Yorgi'ye Tırman: Büyükada'nın görkemli manzaraya sahip zirvesindeki Ayios Yeorgios Manastırı, inancından ötürü öldürülmüş Romalı bir askere ithafen yapılmış olsa da, her 6 Mayıs'ta ziyaretçi akınına uğruyor.
Zaman