İşte domuz gribinin maliyeti
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribi konusunda insan sağlığını korumak için çok doğru bir iş yaptığını, çok başarılı bir operasyon yürüttüğünü söyledi.
Türkiye'nin satın aldığı 8,4 milyon doz aşının yarısını kullanıldığını belirten Akdağ, aşı çalışmalarının devam ettiğini, elde kalan aşılarla ilgili sorunu ilgili firma ile görüşerek çözeceklerini kaydetti. Akdağ, domuz gribi aşısı konusunda Osman Durmuş ve birkaç hocanın haksızlık yaptığını ifade etti.
4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle İstanbul'da düzenlenen toplantıda medya temsilcilerine konuşan Bakan Akdağ, gündemle ilgili soruları da cevapladı. Domuz gribinden dolayı şu ana kadar 36'sı hamile olmak üzere 600'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini anlatan Akdağ, "Bunların yüzde 30-35'i tamamen sağlıklı kişiler, genç yaş grubundalar, 50 yaş altındalar." dedi. Akdağ, domuz gribinden sonra özellikle el yıkama konusunda farkındalıklar oluştuğunu, el yıkamanın önemini bilen insanların çoğaldığını, konuyla ilgili kampanyaları devam ettireceklerini dile getirdi.
Bakan Akdağ, domuz gribi aşılamaları konusunda şu bilgileri verdi: "8,4 milyon doz aşı aldık. Bunun yarıya yakınını harcandı, 4 milyon doz. Tam rakamını bilmiyorum ama birkaç yüz bin doz bağış yaptık. Çocuklara ikinci doz aşı yapılıyor. Dolayısıyla aşılanan kişi sayısı 2-2,5 milyon civarında. Ama harcanan doz 4 milyon civarında. İkinci defa aşılananlar olduğu ve kayıplardan dolayı böyle bir rakam ortaya çıkıyor. 10 dozluk bir aşıyı açtığınız zaman bundan en aşağı 2 dozunu kaybedersiniz. Bir köye gidiyorsunuz aşı yapıyorsunuz mesela. 8 kişi çıkmışsa, 10 dozluk aşıdan geri kalanını kullanma şansınız olmuyor. Bunlar diğer aşılamalarda da gördüğümüz normal olaylardır."
Domuz gribi salgınından sonra 43 milyon doz aşı sipariş ettiklerini belirten Akdağ, şöyle devam etti: "Bu kadar doz aşı 28 milyon kişinin aşılanmasına yetiyordu, toplumun yüzde 40'ı. Aşılanma oranı yüzde 5'lerin altında kaldı. Biz bazı Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi bu 43 milyon doz aşıyı baştan parasını vererek almadık. Şu ana kadar satın aldığımız aşı miktarı 8.4 milyon dozdur. Bu da Türk parası ile 120 milyonun üstünde bir paradır Türk parası ile. 1 milyar liradan bahsedenler var, bunlar yanlış şeylerdir."
Filisntin, Sudan, Kosova gibi ülkelere domuz gribi aşısı hibe ettiklerini, bu hibelerin baştan planlandığını dile getiren bakan, "Biz bu ülkelere sürekli yardım yapıyoruz, başka aşılar veriyoruz, ilaç veriyoruz, Oradan personel getirip burada eğitiyoruz. Verilen miktarlar da çok büyük miktarlar değil zaten." ifadelerini kullandı.
Bakan Akdağ, artan aşılarla ilgili soru üzerine, "Aşılama çalışmaları sürüyor. Küçük bir miktar artacak ise onu da firma ile aramızda çözeceğiz. İnsan sağlığını korumak için çok doğru bir iş yaptık çok da başarılı bir operasyon yürüttük." diye konuştu. Akdağ, şunları kaydetti: "Bugün Türkiye'deki doğalgaz anlaşmaları bizden önce yapılmış anlaşmalardır. Kullanmasanız bile para ödersiniz. Niye? Çünkü doğalgaza ihtiyacınız vardır. Doğalgaza ihtiyacınız olduğu gibi insan sağlığı için gerekli aşıya da ihtiyaç vardır. Bunu alıp bir tarafa koymak durumunda olsanız bile bundan daha tabii bir şey olmaz. "
Bakan Akdağ, "Aşı yaptırdığınıza pişman mısınız?" sorusuna şu şekilde cevap verdi: "Niçin pişman olacağım? Aşılanan insanlar içinde domuz gribinden dolayı ölen hiç kimse yok. Milyonlardan bahsediyoruz. Ama Türkiye'de aşılanmayan insanlar içinde 600'ün üstünde insan hayatını kaybetti. Onların üçte biri sağlıklı insanlardı. İnsan sağlığından bahsediyoruz. Bu işlerin speküle edilmesi aslında hiç yakışık almıyor. Bunu kim speküle etmişse zamanında haksızlık yapmıştır. Osman Durmuş da haksızlık yapmıştır, birkaç hoca daha çıktı haksızlık yaptı. Ben Sağlık Bakanlığı olarak konuşmadım ki bunları. 40 kişilik bir kurulun kararlarını ben halkıma anlatıyorum. Türkiye'nin en yetkin, en seçkin hocaları var kurulda."
Samanyolu Haber