İtalya'da Risale-i Nur tanıtım günleri
İtalya'nın Milano ve Roma şehirlerinde tercümesi yapılan Risale-i Nur eserlerinin tanıtımları yapıldı
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Said Yüce, Milano ve Roma şehirlerinde düzenlenen lansmanda, Bediüzzaman Said Nursi'nin üç önemli eseri olan Splendori (Lemalar), Mesnevi de Luce (Mesnevi-i Nuriye) ve La Verga di Mosè (Asa-yı Musa) eserlerinin İtalyanca çevirisinin tanıtımını gerçekleştirdi. Bu tanıtım, Rejhan Yayınevi tarafından yayınlanan ve Gabriele Tecchiato tarafından İtalyanca'ya çevrilen eserlerin uluslararası düzeyde ilk tanıtımı olma özelliğini taşıyor.
Konuşmasında, 1878-1960 yılları arasında yaşamış olan Bediüzzaman Said Nursi'nin, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı, 1. ve 2. Dünya Savaşları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık etmiş önemli bir düşünür olduğuna değinen Yüce, Nursi’nin insanlığın maddi ve manevi buhranlarına Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in (SAV) öğretilerinden ilham alarak çözümler sunduğunu vurguladı.
İNANÇSIZLIK PROBLEMİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Yüce, Said Nursi'nin tespitlerine göre insanlığın en büyük meselesinin ebedi hayatı kazanmak ya da kaybetmek olduğunu ve çağımızın en büyük probleminin inançsızlık olduğunu belirtti. "Son iki yüz yıldır, seküler ve materyalist akımlar insanları Yaratıcı’dan uzaklaştırarak büyük bir boşluk ve kaos ortamına sürükledi" diyen Yüce, Bediüzzaman’ın Kur’an'dan aldığı ilaçları günümüz insanına akıl ve kalbi tatmin edecek şekilde sunduğunu ifade etti.
Nursi’nin "cehalet, zaruret ve ihtilaf" olarak tanımladığı üç büyük düşmana karşı eğitim, sanat-ticaret ve ittifak silahlarını önerdiğini belirten Yüce, Bediüzzaman’ın eğitim modelinin fen bilimleri ile din bilimlerinin kaynaştırılması gerektiğini savunduğunu vurguladı. "Bu, Yaratıcı ile yaratılmışların bağının tekrar kurulması anlamına gelir," dedi.
ESERLERİN EVRENSEL MESAJI
Tanıtımı yapılan "Splendori, Mesnevî of Light ve La Verga di Mosè" eserlerinin sadece Müslüman dünyasında değil, Müslüman olmayan okuyucular tarafından da beğeniyle karşılanacağına inandığını ifade eden Yüce, bu eserlerin insanın mahiyeti ve yaratılışındaki hikmetleri anlatan orijinal tespitler içerdiğini söyledi.
Konuşmasının sonunda Yüce, "Kâinattaki her varlık, Yaratıcı’nın varlığını ispat ederken, onu tanımamak en büyük cehalettir," dedi. Hristiyanlar ve Müslümanların, insanlığın en büyük felaketi olan inançsızlık akımlarına karşı ortak mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Yüce, İtalyanca tercüme edilen bu eserlerin tüm insanlığa fayda sağlayacağını temenni etti.
NURSİ, ŞİDDETE KARŞI BİLGİYLE MÜCADE ETTİ
Tanıtım toplantısında konuşma yapan isimler şöyle:
İtalyan müslüman Hamza Piccardo:
“Bediüzzaman Said Nursi'nin manevi ve kültürel mirasına dair beni etkileyen pek çok şey var, aralarında iletişimin derinliği ve özgünlüğü de var. Bir insan olarak Said Nursi, kederli fakat laik vahşetin bir anında asla ehlileştirilememiş bir tanıktı. Zor zamanlarda müminin kanının her iki taraftan da döküleceğinin çok iyi bilincinde olarak, şiddetli bir tepkinin cazibesine kapılmasına asla izin vermedi.”
Risale-i Nur’ları İtalyanca’ya tercüme eden Gabriele Tecchiato
“Üstad Bediüzzaman, dini savunmaktan asla vazgeçmeyen bir gücün canlı örneğidir. Çok az insan onun kadar acı çekerek hakikate tanık olmuştur. Ve İslam tarihinde çok az insan, Üstad Bediüzzaman gibi Hz. Muhammed (sav)'in hayat tarzına tam anlamıyla bağlı kalmıştır. Risale-i Nur, iman yoluyla sonsuzluğa ulaşmak isteyen her insan için bir rehber ve insanın nihai kaderinin evrensel bir yansımasıdır.
Risale-i Nur, her Müslümanın zulme karşı bayrağıdır. Şiddete değil, zulme karşı inanç ve bilgiyle mücadeleye çağrı yapan bir bayraktır. Asa-yi Musa, bu bayrağın âsasıdır. Her Müslümanın ortak manevi mirasıdır ve Asa-yi Musa'yı her türlü zulme karşı tutmak her Müslümanın hakkıdır.”
“SAİD NURSİ’NİN SÖZLERİ İNSANLIĞA DERS NİTELİĞİNDEDİR.”
Roma’da Türk tarihi Profesörü Dr. Serena Forni:
“İslam evrensel misyonu olan bir dindir. Bir İslam düşünürü Nursi’nin eserleri sadece Müslümanlara değil, tüm insanlara hitap eder. Said Nursi'nin sözleri insanlığa ders niteliğindedir. Türkiye'nin bugün bize sunduğu İslam örneği bir model olabilir. Hiç şüphesiz bu modelin temelinde Bediüzzaman Said Nursi'nin öğretisi bulunmaktadır.”
SAİD NURSİ ESERLERİNİ OKUYANLARIN YOLUNU AYDINLATAN HİKMETLİ BİR MÜCEDDİTTİ
Roma İslam Kültür Merkezi Başkanı Dr. Nadir Akkad:
“Nursi, bilge bir Müslüman çok değerli bir müceddiddi ve hem yazılı eserleriyle hem de ahlaki davranışlarıyla, kendisini tanıyanların ve eserlerini okuyan herkesin yolunu aydınlatan hikmetli bir Müslüman olmayı başardı. Gençliğimizde onun iman ile bilimi birleştiren şu sözlerini ezberlemiştik. Kalbin nuru imandır, aklın nuru ilimdir. Bunlar birleşince hakikat ortaya çıkar, böylece talebenin hırsı her iki kanatta da beslenir ve yükselir. Ama kanatlar ayrıldığında o zaman birinden taassup ve cehalet diğerinden şüphe ve inkar çıkar. Temennimiz; Said Nursi'nin bu nuru, tüm insanlığın yolunu aydınlatmaya devam etmesidir.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.