İzni artırmanın yolları
YAZ geldi, yıllık izinler başladı.
Kimi çalışanlar izinlerini kullanmaya başlarken, kimileri de kullanmaya hazırlanıyor. Bazı çalışanlar izin hakları ve kullanma koşulları konusunda işverenle anlaşmazlık yaşarken, TAKVİM bu konulardaki kafa karışıklıklarına son veriyor, yıllık izni artırmanın yollarını da açıklıyor. İşte işçilerin izin haklarıyla ilgili bilinmesi gerekenler:
İşveren, işçisine yıllık izin kullandırmak zorunda.
Yıllık izne hak kazanmak için deneme süresi dahil en az 1 yıllık kıdem aranıyor. 5 yıla kadar 14 gün izin kullanılıyor. Süre kıdemle artıyor.
18 yaş ve altındaki çalışanlar ile 50 ve üstü yaştaki çalışanların izin günleri, kıdemleri ne olursa olsun 20 günden az olamıyor.
Yıllık izinler 10 günden az olmamak kaydıyla en çok 3'e bölünebiliyor.
Ayrıca izne denk gelen resmi tatil ve haftalık izinler de bu sürelere ekleniyor. Örneğin; 14 gün izni olan bir kişi, 2 pazar günü de bu sürede geçerse 16 gün izin kullanıyor.
İzinlerin tamamı kullanılmadığında, yanması söz konusu değil. Çalışana işten ayrılırken, kullanmadığı izinlerin parasının ödenmesi zorunlu.
Yıllık izninde işyerinin kurulu bulunduğu il sınırları dışına çıkan çalışanların 4 gün yol izni hakkı da var. Bu izin işçinin talebi halinde kullandırılıyor. Ancak bu yol izni ücretsiz. İşçi bu durumu belgelemek zorunda.
MEMURLARDA FARKLI
Devlet memurlarından hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlara 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlara ise 30 gün süre ile yıllık izin kullanabilme hakkı tanınıyor.
Birbirini izleyen 2 yılın izni bir arada verilebiliyor.
Bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşüyor.
Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılıyor. Ayrıca yıllık izin verilmiyor.
Takvim
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.