Kadir Gecesi ile ilgili ayet ve hadisler | Kadir Suresi'nin okunuşu

Kadir Gecesi ile ilgili ayet ve hadisler | Kadir Suresi'nin okunuşu

2019 Kadir Gecesi geldi. Bu mübarek gecede Kadir Suresi pek çok nafilede namazda okunuyor. Kadir Suresi'nin okunuşunun yanı sıra Kadir Gecesi ile ilgili ayetler ve Kadir Gecesi ile ilgili hadisler de merak ediliyor.

Kadir Gecesi ile ilgili ayet ve hadisler sayesinde Kadir Gecesi'nin önemi daha çok anlaşılabilir. Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne intikal edişinin idrak edildiği Kadir Gecesi boyunca Müslümanlar Allah'ın rızasını kazanmak için çaba sarf edecek. Bu nedenle Kadir Gecesi son derece ehemmiyetlidir.

Kadir Gecesi ile ilgili pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır. Allah, Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi ile ilgili Kadir Suresi'nde Müslümanlara bu gecenin öneminden bahsetmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ise hadislerinde Kadir Gecesi'nden bahsetmiştir.

Kadir Gecesi ile ilgili ayetler

“Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

“Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.” (Duhân sûresi, 3)

Kadir Gecesi ile ilgili hadisler

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي
“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2,)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri  ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.” (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Hazret-i Ayşe’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan’da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikâf 8

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.