Kağıt, Cam ve Seramiğin Yerini Alabilir

Kağıt, Cam ve Seramiğin Yerini Alabilir

Denizli'de bir kağıt firması yanmaz kağıttan kaynak maskesi üreterek, kağıdın, camın ve seramiğin yerini alabileceğini gösterdi.

Denizli'de faaliyet gösteren bir kağıt firması yanmaz kağıttan kaynak maskesi ürettiğini belirtilerek, kağıdın kısa sürede cam ve seramiğin yerine kullanılmaya başlanacağını bildirildi.
Çevre dostu selülozik bazlı ürünler ile sağlıklı ve hijyenik ambalaj üretimi yapan firma, selülozik bazlı ambalaj malzemesi viyolüni tekrar işlenip kullanılabildiğini, bunun da kağıdı avantajlı kıldığını kaydetti.

Kağıdın, sadece doğada çözülmesinin çok hızlı olmadığını belirten firma yetkilileri, aynı zamanda doğada çözünürken hiçbir şekilde kirletici özelliği olmadığını, tam tersine toprağı beslediğini de belirttiler.

"Ambalaj Kağıtları İçin Ağaç Kesilmiyor"
Kağıt ambalajın çevreci olmasının yanı sıra içindeki ürünün hava almasını da sağladığını bildiren yetkililer, ambalaj kağıdı üretiminde doğadan ağaç kesilmediğini, atık ve hurda tabir edilen kağıtların yeniden işlenerek kullanılır hale getirildiğini anlattı.

Kağıt dışındaki ambalaj malzemelerinin geri kazanma oranının, en gelişmiş ülkelerde bile yüzde ellileri zor geçebildiğini belirten firma yetkilileri, kalan yüzde 50'lik bölümün de çevre kirliliğine yol açtığını hatırlattı.

"Metal Hijyen Sıkıntısı Yaratırken Plastik Çevre Kirliliği Yaratıyor"
Hastanelerde kullanılan ve daha önce metal ya da plastikten üretilen böbrek kapları denilen ürünleri de kağıttan imal ettiklerini bildiren yetkililer, metalin hijyen sıkıntısı yarattığını, plastiğin de çevre kirliliğinde önemli etkisi bulunduğunu, dünyanın çeşitli sektörlerinde kağıt kullanımına dönüldüğünü anlattı.

TÜBİTAK'la Birlikte Kağıttan Çiçek Saksısı Projesi
Firma yetkilileri kağıdın kullanım alanı hakkında şöyle konuştu:
"Kısa vadede hızla gelişecek alanlar cam ve seramik sektörü. Cam ve seramik sektöründe bu tür ürünlerin kullanılması, gıda sektörü, yumurta dışındaki hazır gıda sektörünün ihtiyaç duyacağı ürünlerin geliştirilmesi şeklinde olacak. Mesela bugün itibarıyla dünyada çok nadir üretimi olan ve yeni yeni gelişen bir alan olan bitki viyollerinde, aynı zamanda bitkiyi beslemesi için birtakım organik katkı maddeleri kullanılıyor. Bizim de bu konuda TÜBİTAK ile başlattığımız bir çiçek saksısı projesi var. Yumurta ambalajında yüzde 70'le pazar lideri olan firmamız, su geçirmeyen çiçek saksısı üretecek.

Birkaç sene içinde Avrupa liderliğini hedefliyoruz. Hatta nihai hedefimiz dünyada bu konudaki en büyük firma olmak. Araştırma geliştirmeyle ilgili oluşturulmuş ayrı ayrı ekiplerimiz var. Şu an itibarıyla Türkiye'nin en gelişmiş selüloz laboratuvarına sahibiz. Ar-Ge'ye de çok önemli yatırım yapıyoruz."
TRT