Kainattaki baharla gelen mucizeler

Kainattaki baharla gelen mucizeler

Bahar geldi gelecek derken sonunda bütün cemreler düştü. Göçmen kuşlar birer ikişer görünmeye başladı, dallar çiçeğe durdu ve tabii havalar ısındı.

Şimdi yaratıcının mucizelerinden pek çok görüntüye tanıklık etme zamanındayız. İşte Anadolu'nun baharla birlikte yaşanacak benzersiz tabiat olayları...


1. BİRECİK’TE KELAYNAKLARIN DANSI

Kelaynaklar birkaç yıl öncesine kadar ülkemizde ve dünyada yok oluşun simgeleriydi. Koruma çalışmaları başladığında ülkemizdeki sayıları bir ellin parmaklarından azdı. Son altı yıldır yapılan etkili ve başarılı koruma çalışmaları sayesinde kelaynakların sayıları bugün 120’lere ulaştı.
Dünyadaki son kelaynakların yuva kurmalarını ve kur danslarını izlemek istiyorsanız Nisan ayında Birecik’e gitmelisiniz. Fırat Nehri’nin bembeyaz kanyonlarında yok olmamak için üreyen ve yuvalarına dal taşıyan kelaynakları görmek Türkiye’nin en farklı manzaralarından biridir. Dünyanın en nadir canlılarından birine bu kadar yakın olma şansını kaçırmamalısınız.

2. İSTANBUL’UN KARTALLARI

İstanbul’un tarihsel öneminin yanında pek bilinmeyen ama en az onun kadar önemli bir diğer özelliği dünyanın en önemli kuş göçü yollarından birisinin üzerinde bulunmasıdır. Her yıl ilkbahar ve sonbaharda binlerce yırtıcı kuş ve leylek bu büyüleyici kentin üzerinden geçmektedir. İstanbul’un baş döndüren manzarasına, göç eden binlerce küçük orman kartalı, şahin, leylek ve diğer süzülen kuş gruplarını da eklerseniz hayatınızın en unutulmaz anlarından birini yaşamış olursunuz.

İstanbul’un kalan son ormanlarının kıyısında, asırlardır Afrika’dan gelerek kuzeye devam eden göç mucizesine tanıklık etmek için en ideal yer Sarıyer tepeleridir.
Görülebilecek kuş türleri: Küçük orman kartalı, yılan kartalı, şahin, arı şahini, atmaca, leylek.

3. FLAMİNGOLARA YOLCULUK

İzmir, çevresindeki arkeolojik alanlar kadar eşsiz doğal kıyılara ve sulak alanlara da sahiptir. Bu değerlerin başında yer alan İzmir’in yanı başındaki Gediz Deltası, binlerce flamingoya ev sahipliği yapar. Ünlü ‘Flamingo Yolu’ dizisinin kahramanlarının binlercesi kış aylarında burada sürüler halinde bir araya gelerek baharda benzersiz flamingo dansı gösterisine başlar. Birçok halkoyunu figürüne de ilham kaynağı olan bu dans Türkiye doğasının en benzersiz manzalarından birini oluşturur. Gediz Deltası, bu pembe renkli, estetik harikası kuşların cennetidir.

4. AKBABALARIN GELİŞİ

İlkbahar Beypazarı’nda keyifli bir bekleyişle yaşanır. Önce güneyden ılık esintiler başlar, ardından bahar dalları açar. Ağaçları süsleyen beyaz çiçekler yakında gelecek olan akbabaların ilk müjdecisidir. Kışın soğuk günlerini Afrika’da geçiren akbabalar yola koyulmuştur. Anadolu’nun derin vadilerinden engin bozkırlarından süzülürler. Nihayetinde Beypazarı semalarında ilk akbaba görünür. Bembeyaz kanatları ve altın sarısı başıyla daireler çizmektedir. Akbabalar birer birer Beypazarı’na gelir ve masmavi gökyüzünde ardı ardına dolanır. İnözü Vadisi’ndeki bağ evlerinin bahçesinde sıcacık çaylar yudumlanırken tüm gün gökyüzündeki akbabalar izlenir.

5. BOZKIRDA YABAN KOYUNLARI

Aklımızda hep sapsarı ve boş alanlar olan bozkırları bir de ilkbahar aylarında görmek gerek. Erken ilkbaharda tüm bozkırlar tam bir renk cümbüşüne bürünür. Görsel açıdan muazzam kareler oluşturan o bitkilerin muhteşem kokuları arasında dolaşmak insanı mest eder. Bozkırda yürüdükçe yuvalarından kafasını çıkaran gelengilerin meraklı bakışlarına hayran olur ve oyunlarına eşlik etmek hissi duyarsınız. Şanslıysanız birçok kuş türünü de görmeniz mümkün olur. Ancak bu canlılar arasında en önemlisi yaban koyunlarıdır. Konya Hodulbaba Dağı’nda yıllar önce koruma altına alınarak sayıları başarıyla artırılan yaban koyunlarını görmek bir ayrıcalıktır. Dünyada yalnızca burada yaşayan yaban koyunlarını görmeye çalışmak için harcadığınız çabaya ve uzun yürüyüşlere değeceğini göreceksiniz.

6. MUŞ’UN LALELERİ

Muş, Anadolu lalelerinin Türkiye’de geniş tarlalar oluşturduğu tek alandır. Baharın gelmesiyle açan laleler kırmızı renkleriyle ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatır. Bu olağanüstü manzara yalnızca mayıs ayında görülebilir. 15 gün gibi kısa bir ömrü olan lalelere yapılan yolculukta toy gibi uçabilen en ağır kuşları görebilmek mümkündür.

Radikal