'Kara Panter' filminde İslamofobi var itirazı

'Kara Panter' filminde İslamofobi var itirazı

Hollywood yapımı 'Black Panther' filmi dünyanın pek çok noktasında gişe rekorları kırarak bir fenomen haline geldi bile. Pek çok açıdan beğenilen filmin tartışılan bir yönü var; 'İslamofobi'

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Kara Panter Filmi, vizyona girdiği andan itibaren dünyanın pek çok yerinde gişe rekorları kırdı. Marvel şirketinin yaptığı film henüz çok yeni olsa da fenomen haline geldi bile. Eleştirmenlerden de tam not alan film, arkasında taşıdığı sosyo-politik mesajlarla da beğeni topladı.

Sömürgecilik ve köleliğe dair alt mesajları ile beğeni toplayan film, siyahi insanlara karşı tutumuyla çok beğenilse de, Müslümanlar tarafından aynı övgülere layık görülmedi. Hatta bazı siyahi Müslümanlar filmin yasaklanmasını dahi talep ediyor. Bunun nedeni ise filmin içinde bulunan bazı sahnelerin 'İslamofobi' adı verilen ve İslam düşmanlığını ihtiva eden sahnelere sahip olması.

16 Şubat'ta vizyona giren başarılı film son günlerde bazı film eleştirmenleri tarafından da eleştirilmeye başlandı. Hint asıllı bir Müslüman köşe yazarı olan Faisal Kutty bu eleştirilerin fitilini ateşleyen isim oldu. Filmin açılış sahnesine dikkat çeken Kutty, herkesin filme methiyeler dizdiği bir dönemde ilk eleştiren isim oldu. Kutty'e göre film ara ara İslam düşmanlığını tetikliyor.

Bu iddiasını ise filmin açılış sahnesi ile destekliyor. Sahnenin kendisi, Nijerya'da Boko Haram tarafından kaçırılan kadınları serbest bırakmak için bir müttefik ve casus olarak hareket eden Nakia adlı bir karakteri tasvir ediyor. Bu sahnede kadınlar Boko Haram'ın elinden kurtarılıyor. Nakia ayrıca burda 'sözde' Müslüman bir çocuk askeri de kurtarıyor. 

Bu sahne izleyenler için gayet normal görünse de, içinde bazı İslamofobik mesajlar taşıyor. Sahnedeki teröristler Arap ve Müslüman coğrafyada kullanılan kırmızı puşiler kullanıyor. Oysa Boko Haram adlı terör örgütünün böyle bir kıyafeti olmadığı biliniyor. Ayrıca dili Arapça olmayan, Nijerya ve Somali'de etkin olan örgütün bazı üyeleri bu sahnede Arapça konuşuyor ve yine 'Vallahi' gibi bazı İslami sözcükler de sözde 'Boko Haram- İslamiyet' ilişkilerine dikkat çekmek için serpiştirilmiş.

Filmin bu yönünü eleştiren Müslümanlar, ABD'li Marvel şirketi tarafından çizilen bir siyahi süper kahramanın, başka bir siyahi topluluk karşısında yüceltilmesinin aslında yine Hollywood tarzı bir yaklaşım olduğunu söylüyorlar. Yani ABD yine sözde Müslüman 'Teröristler' karşısında zafer kazanıyor.

Ayrıca, sahne tamamen gereksiz. Filmde başka bir hikaye ile hiçbir alakası yok. Sadece “Müslüman kötü adam” kutusunu işaretlemek için çekilmiş görünüyor. Amerikan sinemasında sırf Müslümanları terörist göstermek adına filmin genel akışına aykırı sahneler kullanıldığı daha önce de görülmüştü. Örneğin meşhur 'Geleceğe Dönüş' (Back To The Future) serisinin de açılış sahnesinde yine bir sözde Müslüman terörist gruba atıf yapılmış ve filmin ana karakterlerinden biri olan doktor karakteri bu teröristlerce vurulmuştu.

En nihayetinde olay, Müslümanların ve Arapların medyada, siyasette ve kitlesel eğlencede en popüler, sonuçsuz bir boks torbası olduğu olgusunun bir başka tezahürü. Kara Panter filmindeki bu sahne de bunun bir başka örneği olarak karşımıza çıkıyor. Alternatif bir evrende yine Müslümanlar terör ve çocuk kaçırma yaftasını yemiştir. Boko Haram adlı örgüt tüm dünyadaki Müslüman örgütlerce 'İslamiyet ile alakasız' olarak vurgulanmıştır ve yaptıklarının İslamiyet ile alakası yoktur.

Muslim Link ve Civil Arab adlı internet sitelerinde geçen bilgilere göre film üzerindeki İslamofobi tartışmalarına pek çok yazar ve eleştirmen de dahil oldu. Kimi eleştirmenler sahnenin İslam düşmanlığı ile alakası olmadığını savunsa da, filmin İslam düşmanlığı yaptığı kanısı siyahi Müslümanlar içinde büyük oranda kabul görmüş. Bazı siyahi Müslüman örgütleri filmi boykot etmeyi tartışmaya başladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.