Karın ağrısı ciddi hastalıkların habercisi olabilir
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Korkmaz, Radyo 7'de Eda Çelebi'nin sorularını cevapladı. Korkma, karın ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini anlattı. İşte apandist hakkında önemli bilgiler:
Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr Ali Korkmaz konuk oldu. Korkmaz, karın ağrılarının hafife alınmamasının, apandisit olması ihtimaline karşı tedbirli olunmasını söyledi
Eda: Çocuklar da kasık fıtığının öneminden bahseder misiniz?
Ali Korkmaz: Cerrahi anlamında en çok karşılaştığımız kasık kanallarında bulunan şişliklerdir, bunlar kasık fıtığı dediğimiz cerrahi şişliklerdir. Yeni doğan grubunda boğulma sıklığı daha fazla erişkinlere göre. Bağırsaklarda kangrene yol açabiliyor. Yumurtanın kanlanmasını bozabiliyor. Yaşamı tehdit edebilecek boyuta gelebiliyor. Kasık fıtığı tespit edildiğinde derhal ameliyat edilmelidir. Özellikle prematüre bebeklerde daha sık görülüyor. Kız çocuklarında da görülüyor fakat erkek çocuklar risk altında. Kızlarda da ameliyat şart oluyor.
Eda: Hangi ameliyat yöntemlerini daha çok kullanıyorsunuz?
Ali Korkmaz: Daha çok uyutularak açık yöntem uygulanıyor. Çünkü kısa sürüyor ve günübirlik ameliyatlardır. Örneğin sabah ameliyat olmuşsa, öğleden sonra taburcu olabiliyor.
Eda: Fıtık tehlikeli bir rahatsızlık mıdır?
Ali Korkmaz: Küçük bir ihtimallide olsa yumurtaların kaybına yol açabiliyor. Bağırsakların kangren olmasına yol açıyor. Bu kangrene bağlı kaybedilmiş hastalarda oluyor.
Eda: Fıtık ameliyatından sonra aile nelere dikkat etmeli?
Ali Korkmaz: Bir hafta banyo yapmasını önermiyoruz. Ameliyattan 2-3 gün sonra pansuman için bize gelmeliler. Dikişler cilt altında olduğundan dikiş alma gibi bir durum olmuyor. Birinci haftadan sonra banyo yapabiliyor. Sonrasında günlük aktivitelerine devam edebilirler.
Eda: Lenf bezlerinin büyümesinin sebebi nedir?
Ali Korkmaz: Vücudun savunma mekanizmasında küçük küçük bezeler vardır.1 cm den küçük bezelerdir. Vücuda enfeksiyon girmesiyle o bölgedeki lenf bezleri büyüyorlar. 1cm ‘ye kadar kabul edilebiliyor fakat 2cm ve üzeri geçmeyen lenf bezleri kötü huylu bir şeyin habercisi olabiliyor. Tedaviye rağmen geçmiyorsa hekime danışılmalıdır. Enfeksiyona bağlı olduğunu söyleyebiliriz.
Eda: Lenf bezleri ile ilgili olası hastalıklar nelerdir?
Ali Korkmaz: Çocuklarda ki lenf bezleri, lenf kanseri dediğimiz lenfomaya sebebiyet veriyor. Çocuklarda nadir olmakla beraber yetişkinlerde daha sık görülür. Lenfomayı büyütmemek gerekir, kullanılan ilaçlarla önlenebiliyor.
Eda: Çocuklarda ki karın ağrıları ciddi hastalıkları mı çağrıştırır?
Ali Korkmaz: Karın ağrısı bir belirtidir, bir hastalık değil. Birçok da nedeni var. Enfeksiyon bulgusundan kaynaklanıyor… İshal sonucunda da karın ağrısı olabiliyor. Kusma ve ateş buna eşlik ediyor. Bizim korkumuz apandisit olmasın.
Eda: Apandisit nedir? Belirtileri nelerdir?
Ali Korkmaz: Çocuklarda cerrahi olarak en sık karşılaştığımız acil olaylardan biridir. Körbağırsağın tıkanıp şişmesiyle 24 saat içinde patlaması durumudur. İlk başta karın ağrısı ile başlar. İştahsızlık da ekleniyor. Karın ağrısı önce göbek çevresi etrafında daha sonra sağ alt bölgeye iniyor. Geçmeyen bir karın ağrısı olup şiddetini daha da arttırıyor. Ağrı kesici ilk planda verilmiyor. Bu ağrıya kusmalar eşlik ediyor. Büyük abdest yapamıyor,bazen de ateş olabiliyor.
Eda: Apandisit’in görülme sıklığı nedir?
Ali Korkmaz: Toplumda görülme sıklığı çocuklarda nazaran erişkinlerde daha fazladır. Acil bir durumdur. Patlamadan almalıyız. Patladığında kötü sonuçlar verebiliyor. İltihap karına yayılıyor ve ölümcül sonuçlanıyor geç tanınırsa.
Eda: Apandisit ameliyatını nasıl yapıyorsunuz? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ali Korkmaz: Bir açık yöntem var bir de kapalı. Biz kapalı olanı tercih ediyoruz. Ameliyattan sonra hastanın ateşine dikkat etmek lazım. Enfeksiyon var mı diye. Küçük dikişler olduğu için açılmaz. Gaz yapıcı gıdalar önermiyoruz. Ağır yiyecekler önermiyoruz. Kişi 1-2 gün yatıp okula ya da işine dönebilir.
Haber 7