Kariyer planlaması anaokulundan başlıyor
Kaan Otçu, "Kariyer Planlaması ve Gelecek Yönetimi" konulu konferansta, gençlere iş kariyerleri öncesinde önemli ipuçları verdi.
Mustafa Yüksel'in haberi
Bütün dünyada geleceğin yönetici adaylarını takip etmesi sebebiyle ismi "Beyin Avcısı"na çıkan ABD'li Heidrick&Struggles danışmanlık şirketinin Türkiye partneri Kaan Otçu, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi (YÜ)'nde öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geldi. YÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü'nce Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu'nda düzenlenen "Kariyer Planlaması ve Gelecek Yönetimi" konulu konferansta Otçu, gençlere iş kariyerleri öncesinde önemli ipuçları verdi.
Kaan Otçu, ilk olarak Şikago, Paris ve Hindistan gibi merkezlerde kurulan veritabanlarıyla dünya üzerindeki 3 milyon kişinin detaylı özgeçmişlerini barındıran şirketi hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Endüstriden hava ve uzay bilimlerine, sağlıktan teknolojiye kadar çok sayıda alanda faliyet gösteren şirketin, ABD Başkanı Barack Obama'nın çalışma ofisini de planladığını belirten Otçu, Türkiye'de günde yaklaşık 190 özgeçmişin kendilerine ulaştığını, işverenlerle ortak çalışarak çok sayıda uluslararası firmaya genel müdür düzeyinde yönetici kazandırdıklarını söyledi.
Kariyerin şekillenmesi sürecinin lise ve üniversiteden sonras değil, anaokulunda başladığını belirten Beyin Avcısı Otçu, "Çocuklarını iyi bir geleceğe hazırlayan aileler, bu bilinçle daha ilkokuldan itibaren bütçeleri doğrultusunda, İngilizce konuşulan ve resim, drama, tiyatro gibi dersleri bulunan anaokullarını tercih ediyor. Çocuklarını 3,5 yaşından itibaren hayata götüren yola sokuyorlar." dedi. Gelecek ve rekabete uzanan yolda kendilerini disiplinli olarak hazırlayan kişilerin başarılı olacağının altını çizen Otçu, "Kendinizi donanımlı hale getirmelisiniz. Bunun için sadece okullarda öğrendikleriniz yeterli değil. Hobiler edinin, çevrenizle bağınızı güçlendirin, sosyal olun. Kariyer planlaması için kendinize zaman verin. Bu planlamayı yaparken aşırı keskin çizgiler koymayın." şeklinde konuştu. Her akademik yıl sonunda Türkiye'de 143 üniversitenin 450 bin mezununun işgücüne katıldığını ve halihazırda 24 milyon eğitimli profesyonel gencin bulunduğunu da kaydeden Otçu, gençler arasındaki rekabetin bu dönemde oldukça yoğun olduğunu olduğunu söyledi.
Öğrenci ve akademisyenlerin de soru cevap yöntemiyle katıldığı ve YÜ Medya Merkezi tarafından üniversitenin internet sitesinden naklen yayınlanan etkinliğin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Zevkliler, Kaan Otçu'ya plaket verdi.
Beyin Avcısı'ndan gençlere kariyer planlamasıyla ilgili altın öğütler:
-Aç gözlü olmaktan kaçının
-Kibirden kaçının
-Gösterişten kaçının
-Minnettar olmaktan korkmayın. Minnet duygusu, başkalarına yardım etmek için içinizdeki arzuyu ateşleyecektir. Pek çok insanın düşündüğünün aksine liderliğin özü hizmet görmekte değil, hizmet etmekte yatar.
-Başkalarından daha çok çalışın, güçlü bir adanmışlık duygusu geliştirin
-Kritik anlarda cesur davranın. Unutmayın, şans cesurdan yanadır.
-Vizyonu olan liderler seçin
-Doğal yeteneklerinizi ön plana çıkarın
-Görevlerinize sıkı bir zihin ve kararlılıkla yaklaşın
-Kişisel ağınızı güçlendirin
-Risk alma duygunuzu güçlendirin
-Net hedefleriniz olsun
-Korkudan uzak durun, bir kriz anında sahip olduğunuz her şeyi ortaya koyun. Korkunun insanı felç eden etkisini aşmayı öğrenin.
-Vermeye odaklanın
-Bağışlayıcı olun
-Güven kazanmak için güvenin
-Sözlerinizi yerine getirin
-Övmek için fırsat oluşturun
-Danışmanlığınızı güvendiğiniz dostlarınız yapsın
-Aynı fikirde olmak istemeyenlerden tavsiye alın
-Becerileri sizinkilerden üstün olanlarla çalışın
-Kendi Danışman grubunuzu oluşturun
-İmajınıza , kıyafet ve davranış kodlarına çok dikkat edin
-Genç yaşta iş kurallarına göre giyinme, konuşma, yeme ve içmeye dikkat edin.