Kesme Boğazı'na HES izni çıktı

Kesme Boğazı'na HES izni çıktı

Kesme Boğazı’nın floristik yapısı tehdit altında.

Sebebi; yapılması planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıkması. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, bölgede Kemer orkidesi ve safranı gibi nadir bulunan 32’si endemik, 111 bitki türünün yok olacağı uyarısında bulunuyor.

Antalya’nın Kemer ilçesinde, Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yer alan Kesme Boğazı’nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı. HES’in yapımı halinde, bölgede Kemer orkidesi ve safranı gibi nadir bulunan 32’si endemik, 111 bitki türünün yok olacağı uyarısında bulunuluyor. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü Kesme Boğazı deresi üzerine planlanan HES’e ilişkin raporunda yeni bir doğa katliamı yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Ege Yenilenebilir Enerji firması tarafından yapımı planlanan 1102 metre iletim yapılarından oluşan kesme regülatörü ve HES projesi için, bugün saat 14.00’te Kemer Belediyesi Kültür Salonu’nda halk katılım toplantısı yapılacak.

Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, raporunda proje alanının yakınında bulunan Kesme Boğazı 1 ve 2 günübirlik kullanım alanları ile Kemer içme suyu kaynağının da etkilenme alanı içerisinde olduğunu hatırlatıyor. Biyolojik çeşitlilik açısından risklerin de ele alındığı raporda, Kesme Boğazı’nın floristik yapısının ‘Kemer orkidesi’ ve ‘Olimpos safranı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda bitki türünün bilim dünyasına tanıtıldıkları yer olması nedeniyle önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda şöyle deniliyor:

“Dünya üzerinde sadece Antalya ilinde yayılış gösteren safran türlerinden biri olan Olimpos safranı (Crocus wattiorum) türüne ait ilk örnekler, Kemer Kuzdere Vadisi bölgesinden toplanmıştır. Antalya iline endemik türlerden biri olan Kemer orkidesi (Ophrys climacis), 1998 yılında Helmut Heimeier ve Tobias Perschke tarafından Kesme Boğazı’ndan (Kemer/Antalya) bilim dünyasına tanıtılmıştır (Heimeier ve Perschke 1998). Yumrulu karasal orkideler halen kültür ortamlarında yetiştirilerek üretimleri başarılamadığından dolayı, doğal orkide neslimiz ülke çapında maalesef tehlike altındadır. Kemer orkidesinin (Ophrys climacis) ana yayılış bölgesi Kesme Boğazı (Kemer) bölgesidir.”

Kemer orkidesinin, Olimpos safranı gibi çevresel durumdan etkilendiği belirtilen raporda, Kuzdere Vadisi’ndeki (Kesme boğazı) mevcut yapılaşmanın, bölgede bulunan ve kritik olarak tehlikedeki bu türler için kaygı verici olduğu kaydediliyor. Bu türlerden en dikkat çekici olanlar ise salep hammaddesi elde etme amacıyla kullanılan ve nesilleri tehlikede olan Anadolu orkidesi, Arı orkide, İtalik orkide ve dev orkide.

Zaman