Kıbleyi görmeden namaz kıldım

Kıbleyi görmeden namaz kıldım

Ne kıbleyi biliyorum ne de üzerinde namaz kılacak bir seccade bulabiliyorum. Kılınan bu namazlar kabul oluyor mu?

Mehmet Paksu'nun yazısı:

Kıbleyi bilmeden, seccade yokken nasıl namaz kılınır?

Benim sorum namazla ilgili. İş yerinde ya da iş icabı dışarıda bulunduğum zamanlarda çoğu zaman namaz kılacak bir mekân bulamıyorum. Namazı kaçırmaktansa nerede bulursam orada kılıyorum. Ama ne kıbleyi biliyorum ne de üzerinde namaz kılacak bir seccade bulabiliyorum. "Niyet ettim falanca namazın falanca farzını kılmaya, döndüm kıbleye, kıblem Kâbe" deyip oturarak namazı kılıyorum. Kılınan bu namazlar kabul oluyor mu? (Rumuz: Namaz)

Namaz her yerde kılınır. Şurada namaz kılınır, burada kılınmaz diye bir şart söz konusu değil. Yeter ki, namaz kıldığınız mekan temiz olsun.

Seccade olması da şart değil. Seccadenin dışında herhangi bir açkının olması şartı da yoktur. Bir betonun üzerinde, yolda, yolakta, asfaltta, çimde, tarlada, bağda, bahçede her yerde elinizi kaldırırsınız, "Allahü Ekber" diyerek namaza durursunuz. Namaza durduğunuz mekânda dinen pis sayılan, namaza engel bir şey bulunmayınca namaz tamamdır.

Hatta öyle ki, hiçbir şekilde namaz kılacak başka bir yer bulamayınca banyoda, lavaboda bile zemin temiz olduktan sonra ayaklarınızı, dizlerinizi, ellerinizi ve alnınızı koyabilecek kadar temiz bir karton ve bir bez bulunca da gayet rahat namazınızı kılarsınız.

***

Namaz ayakta da kılınır, oturarak da kılınır, hatta yattığınız yerde bile namazınızı kılarsınız. Ama duruma, konuma, sağlık ve hastalık şartlarına göre değişiklik arz eder.

Bir hastalık olmasa dahi, seyahat esnasında araçta bulunmak gibi ayakta kılma imkânı olmadığı zaman oturur namazı kılarsınız. Bazen çok nadir de olsa öyle ki, kalabalıktan, hava şartlarından ve daha benzeri bazı sebeplerden dolayı ayakta kılacak yer bulamazsınız, oturduğunuz yerde kılarsınız.

Değilse, hiçbir zaruret ve geçerli bir sebep yokken oturarak namaz kılınmaz, kılınırsa, namazın bir farzı olan kıyam rüknü terk edilmiş olduğundan namaz geçerli ve sahih olmaz.

***

Namazın farzlarından birisi de Kıble'ye dönmektir. Kıble bulunup belirlenmeden namaz kılınmaz. Nasıl bulacaksınız? Bunun için öncelikle hazırlıklı olmak lazım. Yanınızda küçük bir pusula bulundurursunuz, hatta cep telefonunuza yükleyeceğiniz basit bir programla Kıble tayinini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bu mümkün değilse, yanınızda, yakınınızda birisine Kıble'yi sorarsınız, bilmese dahi güneyi öğrenirsiniz. Ülkemizin Kıble yönü çok hafif bir sapmayla Güneydoğu cihetidir. Ayrıca Kıble olarak döndüğünüz yer 45 derecelik bir sapma olmadığı takdirde namaz sahih olur.

***

Bunun için namaza durmadan önce mutlak surette Kıble'nin araştırılıp, sorulup, öğrenilmesi gerekir. Araştırıp soruşturduğu halde namaz kıldıktan sonra o yönün Kıble olmadığı öğrenilse bile namazı tekrar kılmak gerekmez. Ancak hiç araştırma zahmetine katlanmadan rastgele bir tarafa durarak namaz kılınsa, bu namaz sahih olmaz, vakit varsa iade edilmesi gerekir, vakit çıkmışsa kazasını yapmak icap eder.

Sonuç olarak söylemek gerekirse, beş vakit namazına dikkat eden bir insan, yanında küçük bir pusula ve bir cep seccadesi temin etmelidir ki, tereddütsüz, şüpheye düşmeden namazını hakkıyla kılabilsin.