Kıbrıs 'bilişim adası' oluyor

Kıbrıs 'bilişim adası' oluyor

Gelirlerinin çoğunu turizm ve eğitimden karşılayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yeni bir istihdam ve gelir kaynağı oluşturmak için bilişim sektörüne ağırlık verecek.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, bu çerçevede Ada'da bilişim alanında uzman kişilerin ve teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticilerini iki gün misafir ederek çalıştay düzenledi. Toplantılardan çıkan görüşler doğrultusunda yol haritası hazırlanıyor.

Türkiye Ulaştırma Bakanlığı'nın destek verdiği Bilişim Adası Çalıştayı'na Türk Telekom, Turksat, IBM, Ericsson, Intel gibi şirketlerin yöneticileri de iştirak etti. Yapılan panellerde teknolojinin gittiği yön, önümüzdeki 10 yılda kullanılacak teknolojiler ve Ada'nın neler yapabileceği konusu dile getirildi. Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'den bilişim muhabirleri ve editörleri de bir araya gelerek, yeni teknolojileri halka anlatma ve oluşacak sektörü haberlerle destekleme konusunda yapılabilecekleri konuştu. Türkiye'den gelen basın mensuplarını kabul eden Başbakan Derviş Eroğlu, çalıştayda ortaya çıkan sonuçları en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi. Eroğlu, "Şu an Bilişim Adası'nın gerçekleşmesi için uzmanların görüşlerini alma noktasındayız. Eğitimde iyi bir yerdeyiz; 6 üniversitemiz var, iki üniversite daha Ada'ya geliyor, böylece 8'e, belki de 9'a çıkacağız. Üniversitelerimizin bilim adamlarından, genç beyinlerden yararlanacağız. Bilişim alanında yatırım yapacak işadamları için kolaylıklar sağlayacağız." dedi. Eroğlu, turizm ve eğitimi teşvik için son yıllarda uygulamaya koydukları teşvikleri anlattı ve sağladıkları başarıları dile getirdi. "Türkiye'de global kriz teğet geçmedi ama bizde teğet geçti." diyen Eroğlu, dünya ile entegre olmadıkları için krizden az etkilendiklerini ifade etti. Başbakan, ekonominin bu yıl yüzde 2 buçuk küçüleceğini tahmin ettiklerini, gelecek yıl ise yüzde 5 büyüme beklediklerini açıkladı.

TÜRKİYE İLE ÖNEMLİ ANLAŞMALAR İMZALADIK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, KKTC'nin serbest bölge olması, yazılım alanında faaliyet göstermesi ve dış kaynak kullanması için hedefleri bulunduğunu ifade etti. Taçoy, şu bilgileri verdi: "Haziran ayından beri bu proje üzerine çalışıyoruz. Bilişim Adası çerçevesinden baktığımızda karasal yayın, up-link, ADSL için yeni fiber hat gibi altyapı sorunlarımız, ihtiyaçlarımız var. Frekans tahsisi gerekiyordu. Bunun için elektronik haberleşme yasasını hazırlayıp meclisimize gönderdik. Altyapı sorunumuz için Türk Telekom ve Türksat ile görüşmelerde bulunduk. Öncelikle iletişimin hızlanmasını istiyoruz. Bunun için çalıştayda Türk Telekom ve Türksat'la anlaşmalar imzalayarak işi başlattık. İkinci bir fiber hat Hatay ile Gazimağusa arasında 400 gün içerisinde çekilecek." Sanal laboratuvarlar, teşvikler ve tahsisler gibi konuların konuşulduğu çalıştayın ardından yapılması gerekenler ortaya çıkarılacak.

Ortaya çıkan sonuçlar devlet politikası olarak takip edilecek. Ada nüfusunun büyük kısmının üniversite mezunu olmasıyla adaptasyonun kolay olacağı tahmin ediliyor. Hasan Taçoy, "Ar-Ge, yazılım ve inovasyon konusunda öncü bir rol alacağımızı düşünüyorum. Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da 'ne teşvik verebilirseniz verin' tavsiyesinde bulunuyor. KKTC, ne bir Tayvan, ne bir Hindistan, ne bir İrlanda olmayacak, hepsinin tecrübelerinden yola çıkıp kendi modelini oluşturacak." şeklinde konuştu.
'Gelecek Bilişime Gelecek' sloganı ile gerçekleştirilen 'Bilişim Adası 2009 Çalıştayı' kapsamında 12 başlık altında yapılan oturumlara 200'e yakın katılımcı iştirak etti. Çalıştay kapsamında imzalanan üç önemli anlaşma ile bilişim adası olma vizyonunun ilk somut adımı atıldı. Türksat ile BRTK arasında uydu up-link anlaşması, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türk Telekom arasında deniz altı fiber optik hat anlaşması ve limanlar konusunda 'Bakanlıklararası Mutabakat Muhtırası' imzalandı. Deniz altı fiber optik hat bağlantısı Hatay ile İskele arasında olacak.
Zaman