Kıbrıs'ta Bediüzzaman konuşuldu-FOTO
“İnsanlık Onurunu Yücelten Değerler: İlim ve Ahlak” konulu panel Girne'de gerçekleştirildi
Raif Öztürk'ün haberi:
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından organize edilen “İnsanlık Onurunu Yücelten Değerler: İlim ve Ahlak” konulu panel Girne'deki Acapulco Beach Club and Resort Hotel'de gerçekleştirildi.
Panel Kur'an-ı Kerim’den bir bölüm okunmasıyla başladı. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı KKTC temsilcisi Hüseyin Sağer açılışta yaptığı konuşmada, Vakfın bugüne kadar 30’dan fazla ülkede yaptığı panellerden birini de KKTC’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sağer, panelde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde binlerce kitabı bünyesinde barındıran büyük üstat Bediüzzaman Saidi Nursi’nin bilgilerini paylaşmayı hedeflediklerini belirtti. Sağer, bugün 50’den fazla ülke diline çevrilen Risale-i Nur kitabının Türkiye’de bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldığını ifade etti.
Panelde daha sonra sinevizyon gösterisi yer aldı. Sinevizyon gösterisinin ardından açılış konuşmalara geçildi. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, 1960’lı yıllarda Larnaka’da Hazreti Hala Sultan türbesinin yakınında ikamet ettiğini anımsattı.
Rumların katı tutumu ile İslam’ın ülkede yürüyemeyeceğini ve bu tür panellerin yapılamayacağını ifade eden Töre, “ne varsa İslam’da vardır. O zamanki öğretmenler İslam’ı anlatırken şimdikiler ise bunun tersini yapıyorlar” şeklinde öğretmenleri eleştirdi.
Töre, bazı öğretmenlerin İslamiyet’le dalga geçercesine ve din derslerini protesto etmek için takke takıp eğitim bakanlığı önünde abdestsiz olarak namaz kıldıklarını belirterek, “biz onlara acıyoruz ve doğru yolu bulmalarını ümit ediyoruz” diye konuştu.
“Sadece ilme önem vermek ve ahlaka önem vermemek her şeyin boşuna gitmesidir” diyen Töre, ilim ve ahlakın birlikte olması gerektiğini söyledi. Ahlak’ın olmadığı yerde hiçbir gelişme olamayacağına işaret eden Töre, Bediüzzaman’ın yaptığı şekilde İslam’ı yayma çalışmalarının sürmesi gerektiğini ifade etti.
Töre, sözlerini “ya Allah bismillah Allahü ekber” diyerek tamamladı. Töre’nin konuşmasının ardından panele geçildi. Panel konusunda bilgi veren İstanbul İlim ve Kültür Vakfı İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, tarihte düşünürlerin ilim ve ahlak konusunda söylediği özlü sözlerden örnekler aktardı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'den gelen dört bilim adamının İLİM ve AHLAK" temalı bildirilerini sunduğu panele Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre de izledi.
KKTC'de Uluslararası Bediüzzaman Panelleri serisinin üçüncüsü olan panelde sunum yapan George Town Üniversitesi Öğretim Üyelerinden ve Vatikan Dinlerarası Diyalog Eski Sekreteri Prof. Dr. Thomas Michel, "Bediüzzaman'a Göre Dinlerarası Diyalog" konulu tebliğini sundu.
Michel aynı zamanda Türkiye, Filipinler, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya gibi dünyanın birçok ülkesinde düzenlenmiş uluslararası sempozyumlarda Dinlerarası Diyalog üzerine tebliğ sundu.
Panelde, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Şener Dilek de, "Risale-i Nur'da Hayatın Gayesi" konulu tebliğini sundu. Araştırmacı - yazar Şükran Vahide ise "Halifet'ül-arz Olarak Risale-i Nur'daki İnsan Tasavvuruna Dair" başlıklı tebliğini sundu.
Panelde daha sonra, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya'nın "Bediüzzaman Ne Yapmak İstemiştir?" konulu tebliği sundu. Panel soru - cevap oturumuyla sona erdi.