'Kimsesizlerin kimsesi' projesi evsizlera umut oldu
Ankara Valiliği, 'Kimsesizlerin Kimsesi Olma' projesiyle sokakta yaşayan vatandaşlara kucak açtı.
Bir otel kiralanarak hayata geçirilen projeyle birlikte bine yakın evsiz vatandaş sokaklardan kurtarıldı, onlarcası tedavi ettirildi. Sokaklardan toplananların bir kısmı kendilerine uygun işlere yerleştirildi. Kayıp olduğu tespit edilen 30 kişi de ailesine kavuşturuldu.
-Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in göreve gelmesiyle başlatılan, 'Ankara Valiliği Kimsesizlerin Kimsesi Olma Projesi'yle, başkent Ankara sokaklarındaki 924 evsiz sokaklardan yaşama döndü. Ankara Valiliği, diğer kentlere örnek olacak bir projeyle, 'evsizlerin evi' oldu. Valilikten edinilen bilgilere göre, Ankara Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından Ankara'da yaşayan evsiz ve kimsesizlerin, soğuk kış şartlarından korunması, rehabilitasyonların sağlanması amacıyla geçen yıl kasım ayında hayata geçirilen proje, pek çok vatandaşı yeniden hayata bağladı.
Ulus'ta bir otelin kiralanmasıyla başlayan hizmetle, evsizlerin soğuktan korunması amacının ötesinde, barınakta polis, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, doktor gibi meslek elemanlarının da görev yapması sağlanarak, vatandaşların aynı zamanda iyileştirilmeleri de sağlandı. Projeyle, sokakta yaşayan ve hizmetten haberi olmayan vatandaşlara anında ulaşabilmek amacıyla 2 araçla 24 saat boyunca Ankara'da taramalar gerçekleştirilirken, ihbarlara gidilerek vatandaşların mağduriyeti önlendi. Proje yalnızca Ankara ile de sınırlı kalmadı. Ankara dışındaki bazı illerden evsiz veya kimsesiz vatandaşların da bu hizmetten yararlandırılması sağlandı. Projenin başladığı tarihten bu yana 924 kişi, 13 bin 968 yatak kullanımıyla Ulus'taki misafirhaneden yararlanmış oldu. Proje ile misafirhanede görev yapan sosyal hizmet uzmanı ve emniyet görevlilerinin ortak çalışmalarıyla misafirhanede kalan kayıp 30 kişinin aileleriyle de bağlantıları kuruldu. Vatandaşlar ailelerine kavuşturuldu. Sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişiler tedavi altına alındı. 54 kimsesize yeşil kart sağlandı, 11 kişiye iş bulmak ve iş kurabilmek için ayni-nakdi destek verildi. Projeyle, vatandaşların kendi ayaklarının üzerinde durmasının sağlanması hedefleniyor.
Vatandaş memnun: DEVLET BİZE SAHİP ÇIKTI
Otelde kalan vatandaşlar hallerinden memnun. Süleyman Karakoçan, kışı burada geçirdiğini anlatıyor. Karakoçan, birkaç yıl önce soğuktan ayak parmaklarının donduğunu ve kangren olduğu için diz altından ayaklarının kesildiğini söylüyor. Aşkın Aydın ise madde bağımlısı olduğunu ve uzun zamandır sokaklarda yaşadığını belirterek, "2004 yılında ısınabilmek için ateş yakmıştım. Ateş üzerime sıçradı, ayaklarım yandı. O acıyla bayılmışım kar ortasında. Hastanede kendime geldiğimde bacaklarım donduğu için kesildi. Valilik sahip çıktı."
Ankara Valililiği yetkilileri, hizmetin sonlanmasıyla birlikte misafirhanede kalmaya devam eden vatandaşların tekrar sokağın risklerine maruz kalmamaları için, durumlarına uygun kuruluşlara yerleştirilme, ailelerin tespiti ve iş-meslek edindirme çalışmalarının süreceğini bildirdi.
Zaman