Kışın neden kilo alırız?
Beslenme düzeninizi şimdiden korumaya başlarsanız bahara formda girebilirsiniz.
Kadıköy Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül’le kış aylarında verilen kilolardan kurtulmanın çarelerini konuştuk...
KIŞ MEVSiMiNDE NEDEN ÇOK FAZLA KiLO ALIRIZ?
İnsan vücudunun kendine özel bir yapısı bulunur. İç ve dış faktörler vücudun biyolojik yapısını yakından etkiler. Kış mevsiminde artan soğuklarla metabolik uyum sonucu düşen vücut ısısını normal ısı düzeyine çıkarmaya çalışan vücut, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve organizmada yemek yeme isteği artar. Sindirim sistemi dahilindeki iç organlarda artan kan seviyesi bu organların daha hareketli olmalarına neden olacağından iştah artar. Kolesistokinin hormonu seviyelerindeki değişim biyolojik olarak yemek yeme üzerine etki gösteren bir diğer durumdur. Normalde kolesistokinin hormonu vücutta tokluğun oluşmasında etki gösterirken soğuk havada baskılanır ve sonuçta daha fazla yeme isteği ortaya çıkar. Daha yağlı, daha karbonhidratlı, basit şekerden zengin yiyecekler tüketilir. Ayrıca hava koşullarındaki değişim ve günlerin daha kısa olması yapılan fiziksel aktiviteyi azaltır. Yetersiz fiziksel aktivite ise metabolizmanın yavaşlamasına, vücudun daha az enerji harcamasıyla neden olur. Sonuçta iştah artışına hareketsizlik ve egzersiz yetersizliği de eklenince kışaylarında kilo almak kaçınılmaz hale gelir.
ENGELLEMEK iÇiN NELER YAPABiLiRiZ?
Kışın kilo alımını engellemek için temelde düzenli yemek yemek ve aktiviteyi devam ettirmek gerekir. Yüksek yağ içerikli besinler istenmeyen kilo artışlarına neden olmaları yanında, vücudun bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyerek hastalıklara yakalanma riskini artırır. Özellikle grip ve nezle gibi hastalıkların yaygın olarak görüldüğü bu aylarda artan hava kirliliğine ve kapalı-havasız ortamlardaki koşullara karşı vücudu korumak ve hastalık riskini azaltmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Kilo kontrolünün sağlanması, yeterli ve dengeli bir beslenme programının takip edilmesi, fiziksel olarak aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi her türlü hastalık yapıcı öğeye karşı bağışıklık sistemini güçlü kılar.
Beslenme düzeni tablosunda neler olmalı?
Mevsim geçişlerinde vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren grip ve nezleden korunmak için kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzelerin tüketimi kışın daha fazla olmalı. C vitamini kaybını önlemek için salatalar ve meyve suları tüketilmeden hemen önce hazırlanmalı. Ayrıca C vitaminin vücutta deposunun olmadığı unutulmamalı.
En çok hangi gıdalar tüketilmeli?
Baharın yaklaştığı şu günlerde özellikle kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi) bu aylarda özellikle haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. Süt ürünlerinden yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudumuzun enerjisini artırır. Bu nedenle günlük olarak süt ve peynir gibi diğer süt ürünleriyle birlikte en az 2-3 porsiyon olacak şekilde yoğurt tüketimi sağlanmalıdır.
Bitki çayları için öneriler
Hava değişimleri vücudumuzda birtakım değişikliklere yol açar. Bu mevsimde su tüketimine önem verilmeli ve günlük sıvı alımında bireysel ihtiyaçlar çerçevesinde 2-3 litreye ulaşmak hedeflenmelidir. Siyah çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin alternatifi olarak ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, ısırgan otu gibi C vitamini yönünden zengin, rahatlatıcı özelliği olan çayları tercih etmek bağışıklık sistemini güçlendirici etki göstermesi yanında sıvı alımına da destektir.
Bugün