Kitap fuarını gezme kılavuzu

Kitap fuarını gezme kılavuzu

Kitap fuarı mevsimi geldi çattı. Kitap meraklılarının iple çektiği fuar bu yıl da on binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak, imza günleri ve konferanslara sahne olacak

Yusuf Gündüz'ün haberi

Bir haftaya sıkışan yoğun programdan dolayı okurların her yıl sıkıntı çektiği, saatlerini yollara harcadığı fuar için bir gezi kılavuzu hazırladık. İşte fuara nasıl gidilir, ne yenir ne içilir, en verimli nasıl gezilir sorularının cevapları...

İstanbul'un kitaplı günleri yarın başlıyor. Kapılarını 28. kez açacak Tüyap Kitap Fuarı, bu yıl da on binlerce kitapseveri bir araya getirecek. İstanbul'un uzak ilçelerinden Beylikdüzü'nde gerçekleşmesine rağmen, bir haftada on binlerce ziyaretçiyi ağırlayan fuar, okurlar için bazen işkenceye dönüşebilir. Öyle ki fuara gidiş zamanını ayarlayamazsanız, saatlerinizi yollarda geçirebilir, fuarı gezeyim derken aç susuz kalabilirsiniz. Geçtiğimiz fuar dönemlerinde yollarda kalanları, çocuğuyla gelip fuar alanında perişan olanları, fuarda çektiği işkenceyi köşelerine taşıyanları görünce biz de fuar başlamadan kitapseverlerin ihtiyacını karşılayacak bir kılavuz hazırlayalım istedik: Kitap Fuarı Gezme Kılavuzu. Bu haberde fuara nasıl gidilir, orada ne yenir ne içilir, yolda kalmamak için ne yapılır gibi sorulara cevap bulacaksınız; bir de yazarların bu konudaki tavsiyelerini.

Fuara gitmeden önce açık olduğu saatleri bilmekte fayda var. Fuar, 31 Ekim'den 7 Kasım'a kadar 11.00-20.00 saatleri arası açık. Fuarın son gününe dikkat, çünkü ziyaretler 19.00'da bitecek.

Kitap Fuarı ne zaman gezilir?

Fuar genellikle hafta sonları, özellikle de son iki gün oldukça yoğun oluyor. Kitaplarla buluşmak isteyenlerin bu işi son hafta sonuna bırakmamaları gerekiyor. Ancak ziyaretinizi son zamanlara bırakmaya mecbur kalırsanız erken ayrılmanız konusunda sizi uyaralım. Yoksa dönüş kâbus haline gelebilir. Ayrıca son günlerde kitapların daha ucuz olacağına dair bir düşünceniz varsa, yanılıyorsunuz. Çünkü son günlerde fazladan bir indirim söz konusu değil.

Kitap fuarına nasıl gidilir?

Özel taşıtlarıyla İstanbul tarafından fuara gelenler E�5 Karayolu'ndan Edirne'ye giderken Gürpınar Kavşağı'na girmeli. Buraya TEM otoyolundan gelenlerin E5-TEM Çorlu, Çerkezköy, Tekirdağ bağlantı yolundan ulaşmaları mümkün. Bunun için Hadımköy kavşağından dönmeleri yeterli. Fuar alanı E-5 kenarında yer alıyor ve burada otopark imkânı da bulunuyor.

Ücretsiz servisler: Taksim AKM önünden ve Bakırköy Deniz Otobüsleri İskelesi otoparkından her gün 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yarım saatte bir otobüs kalkıyor. Aynı yere dönüşler ise 20.00'de son.

Beylikdüzü, Büyükçekmece, Beykent'ten fuar alanına 11.00 ile 18.00 saatleri arasında saat başı otobüsler kalkıyor. Eczane-Büyükçekmece ana üst geçitten kalkacak servislerde aynı saatlerde kitapseverleri fuar alanına taşıyacak. Fuara hafta içinde yolcu taşıyacak bir başka ücretsiz servis de Fındıklı'daki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nden 10.00 ile 13.00 saatleri arasında çalışacak.

İETT otobüsleri: Bakırköy Özgürlük Meydanı Kaymakamlık önünden 10.30 ile 16.30 arasında otobüsler kalkacak. Bakırköy'e dönüş saati ise 20.00'de bitiyor. Özellikle Anadolu yakasından fuara gelmek isteyenler metrobüsü tercih edebilir. Metrobüsün Avcılar'daki son durağından 10.30-16.30 saatleri arasında fuara otobüsler kalkacak. Ayrıca Yenibosna'dan Büyükçekmece-Çatalca-Silivri otobüsleri de fuar alanına ulaşmak isteyenler için başka bir tercih olabilir.

Fuar nasıl gezilir?

Fuara gelenlerin yaptığı genel bir yanlış var: girişlerdeki yayınevi planını almadan içeri girmek. Alan geniş olduğundan ve yayınevleri konseptlerine göre salonlarda sınıflandırıldığından bu listeye sahip olmanız size zaman kazandırabilir. Krokinin haricinde elinizde olması gereken bir diğer şey ise, etkinliklerin bulunduğu kitapçık. Bu sayede etkinliklere göre zamanınızı ayarlama imkânı da bulabilirsiniz. Yorulduğunuz zaman kendinizi fuarın bahçesine ya da yan salondaki sakin geçen sanat fuarına atabilirsiniz. Fuarın içinde mescit olduğunu da hatırlatalım.

Öğretmenlerin dikkatine!

Pazartesi sabahı binlerce öğrencinin fuar kapısında yığıldığını görmek güzel olduğu kadar tehlikeli de bir görüntü. Okulların öğrencileri için organize ettiği fuarı gezdirme programı, genellikle sabah saatlerine alındığı için bu gezintiden öğretmenler de öğrenciler de pek bir şey anlamıyor. Pazartesi sabahı izdiham ihtimali o kalabalıkta kaçınılmaz. O yüzden toplu gezmeler mümkün olduğunca hafta içinde başka zamanlara dağıtılmalı. Fuarda öğrencilerin gereksiz birçok yayına para verdiğine de dikkat çekelim. Bu yüzden öğretmenlerin mümkün olduğunca öğrencilerini yanında tutması ya da onlara rehberlik etmesinde fayda var.

Fuarda ne yenir ne içilir?

Fuar alanının genişliği ve uzaklığı düşünüldüğünde yemekler de sorun oluyor haliyle. Çünkü civarda yemek yenecek çok da uygun mekân yok. Yani fuara tok gitmekte fayda var. Fuarın içindeki kafeteryadan atıştırmalıklarla idare edilebilir. Burayı pahalı bulursanız dışarıdaki simitçi abiler hizmetinize yetişecektir. Maalesef fuar alanında su da pek ucuz sayılmaz. Çay ve kahve bahsine gelince kantinde oturup çay-kahve içerek yorgunluğu atmanın keyfine diyecek yok.
Zaman