Klimalar hastalığa davetiye çıkarıyor
Sıcak havanın artmasıyla kullanımı yaygınlaşan klimanın, kontrolsüz kullanılması halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtildi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayla Yılmaz, pek çok kişinin klima çarpması denilen rahatsızlığa yakalandığını söyledi.
Klimanın karşısında durulmaması gerektiğine işaret eden Dr. Ayla Yılmaz, soğuk havanın sürekli aynı yönden gelmemesi ve ortama homojen olarak dağılmasının sağlık açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Dr. Yılmaz, "Sıcak havadan klimalı ortama girince vücudumuzda aniden buharlaşma meydana geliyor. Bu da bel ve boyun kaslarında tutulma ve ağrıya neden olmaktadır. Özellikle kas-iskelet sistemi ağrıları ön plana çıkabilir. Klimanın doğrudan üzerimize üflediği ortamlarda ciddi ağrılar oluşabilir." dedi.
Çocukların ve yaşlıların daha çabuk hastalıklara maruz kaldıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Özellikle çocuklar ve yaşlılar aniden soğuk ortama girince vücut dirençleri düşüyor. Bu da hastalanmalarını kolaylaştırıyor. Öte yandan orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde ise yüz felci ve işitme sorunlarına yakalanma riskini artırıyor."
Bu tür olumsuz etkilerin görülmemesi için olabildiğince doğal havalandırma yapılmasını öneren Yılmaz, "Çok gerekmedikçe klima yerine mekândaki pencere ve kapıların açılarak ortamın havalandırılması daha uygundur. Klimanın, araç içinde, camlara ya da ayaklara, ev ya da iş yerlerinde de doğrudan yüze denk gelmeyecek, ortama gelecek şekilde ayarlanması, olası hastalıklara karşı koruyucu bir yöntem olacaktır. Ayrıca, klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli. Nem düzeyi yüzde 50 olmalı. Ayrıca aşırı terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı da baş ve kas ağrısına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda bol su içmeli, tuz miktarı doğru ayarlanmalıdır." açıklamasında bulundu.
Cihan