Kolesterolde doğru bilinen yanlışlar
Kolesterolün düşmesi kalp hastalığı riskini de azaltıyor. Her yağda bilinenin aksine kolesterol bulunmuyor.
Uzmanlar kalp-damar hastalıklarından korunmak için bitkisel yağların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor...
Türk Kalp Vakfı'ndan Kardiyolog Doç. Dr. Emrah Binak, kolesterol hakkında doğru bilinen yanlışların olduğunu söyledi. Kolesterolun her insanın kanında normal olarak bulunan ve hücre zarları ile bazı hormonların yapımında kullanılan bir madde olduğunu söyleyen Dr. Binak, "Kolesterol büyük oranda karaciğerde üretilir. Az bir kısmı ise dışarıdan besinler yolu ile alınır" dedi.
BEYİNDE FELÇ OLUŞTURUR
Kandaki kolesterolü taşıyan esas maddenin LDL (kötü huylu) kolesterol olduğunu söyleyen Dr. Binak, sözlerini şöyle sürdürdü: "LDL kolesterol oranının yüksek olması tehlikelidir. Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır ve bu hastalıkların ilerlemesini hızlandırır. LDL kolesterol damarların yüzeyine yapışarak plak denilen yağ birikintileri oluşturur. Bunlar da ilerleyerek damarlarda darlık ve tıkanıklıklara neden olur.
Beyinde ise felç oluşturur." Yapılan çalışmalarında LDL kolesterolün kalp damar hastalığının en büyük nedenlerinden biri olduğunu açıkladığını aktaran Dr. Binak, "Bundan dolayı günümüzde kolesterol yüksekliğinin tedavisinde esas hedef, LDL kolesterolün düşürülmesidir" şeklinde konuştu.
RİSK AZALIYOR
Kolesterol düşerse kalp hastalığı riskinin de düşeceğini dile getiren Dr. Binak, " Diyetle ve/veya ilaçlarla, kolesterol düzeyi (esas itibarıyla LDL kolesterol) düşürüldüğünde kalp hastalığı bulunanlarda yaşam süresinin uzadığı, kalp hastalığı bulunmayanlarda ise hastalığa yakalanma riskinin azaldığı kesin olarak kanıtlanmıştır" şeklinde konuştu.
İLAÇLA TEDAVİ
Diyetle, kan yağlarının istenilen düzeye getirilemediği durumlarda ilaç tedavisi de yapılabilir. Doktor Binak, ilaç tedavisinin süresini de doktorun belirleyeceğini belirtti. Doktor Binak, bu sürenin uzun süre de olabileceğini söyledi.
KATI YAĞLARDAN UZAK DURUN
Kolesterolün her yağda bulunmadığının altını çizen Dr. Binak, "Kolesterol tüm hayvansal besin ve yağlarda (et, süt, tereyağı vb.) bulunurken, bitkisel besin ve bitkisel yağlarda (meyve, sebze, tahıl vb.) bulunmaz" diye konuştu. Besinler yoluyla alınan yağların, vücut yağlarını etkilediğini ifade eden Dr. Binak, "Besinlerle alınan 3 çeşit yağ vardır. Zeytinyağı, fındık, ceviz, avokado'da ise tekli doymamış yağ olarak isimlendirilir. Bu yağların kalp damar sağlığını koruyucu etkileri vardır" diye konuştu.
TEDAVİ SÜRECİ ÖNEMLİ
Tedavide birinci basamakta diyet uygulandığını anlatan Dr. Binak, süreci şöyle anlattı: "Diyetin özü, kolesterolden zengin gıdalardan yani hayvansal yağlar dahil olmak üzere her türlü katı yağlardan uzak durmaktır. Ek olarak fazla kilonuz da varsa her türlü ekmek-tahıl türü yiyeceklerden de uzak durmalıyız. Bitkisel yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği yağı, pamuk, mısır, fındık, soya vs) kolesterol içermediklerinden kullanılabilir."
Bugün