Kolestrol riski büyümeden
Çocuklarınızı yüksek kolesterol riskinden korumak elinizde. Besin seçme ve pişirme şeklinde yapacağınız küçük değişiklikler miniklerin hayatında büyük rol oynayacaktır
Selahattin Dönmez'in haberi
Çocuklarda kolesterol yükselmesine 3 temel faktör neden olur. Bunlardan ilki beslenmeyle ilgili.Yağlardan zengin bir diyet özellikle doymuş yağlardan ve trans yağ asitlerinden yüksek beslenme kolesterole yol açar. İkinci faktör, kalıtım. Ailede yüksek kolesterol olması çocuğun da bu riski taşımasına etken olur. Üçüncüsü ise şişmanlık.Egzersiz ve diyetin yaşam tarzı olarak benimsenmemesi sonucu sorun gelişebilir. Eğer çocuğunuz sağlıklı besleniyor, aktif yaşıyor, ailede yüksek kolesterol öyküsü bulunmuyor ve fazla kilo problemi yoksa bu durum için endişelenmenize gerek yoktur. Ama bunun tam tersi ise ileride bir kalp hastası adayı olacak çocuğunuzun beslenme ve yaşam şeklini hemen değiştirmeniz gerekmektedir.
İKİ YAŞINDAN SONRA TAKİP EDİLMELİ
Yüksek kolesterol için riskli olan çocuklar 2 yaşından itibaren takip edilmeli ve kolesterole koruyucu tavsiyeler değerlendirilmelidir. Çocuğunuzda kan kolesterol testi için; ailede herhangi bir bireyde 240 mg’dan fazla toplam kolesterol varsa, 55 yaş öncesinde kalp hastalığı öyküsü bulunuyorsa, fazla kilolu ve şişman birey bulunuyor ve çocukta da şişmanlık tespit edilmiş ise... Çocuğunuzun doktoru çok kolay olan bu testler ile çocuğunuzun kolesterolünün yüksek olup olmadığını açıklayabilir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre 2- 19 yaş arasında çocuğunuzun olması gereken toplam kolesterol değerleri: 170 mg/dl uygun yani normal, 170- 199 mg/dL sınırda kolesterol yüksekliği,
200 mg/dL ve üzerinde ise yüksek olarak değerlendirmelidir. Eğer çocuğunuzun kolesterol seviyesi kabul edilebilir seviyede ise 5 yılda bir değerlendirme yapılabilir.
AİLENİZİ KURTARACAK 10 YOL
1. Ailenizin kolesterolünü kontrol ettirin.
2. Çocuğunuzun ne yediğine dikkat edin.
3. Doymuş yağ alımınızı azaltmak için mutlaka besin etiketlerini okuma alışkanlığı geliştirin. Diyetteki yağ alımı yüzde 30 ile doymuş yağ alımı ise yüzde 10 veya daha az olmalı.
4. Düşük yağ ve kolesterol içeren meyve, çiğ sebze, sade patlamış mısır, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmaları tüketin.
5. Kırmızı eti, balık, tavuk, hindi, fasulye, mercimek, tofu, soya ürünleriyle değiştirin.
6. Tereyağı gib doymuş yağ içeriği yüksek yağlardan uzak durun, bitkisel yağ kullanın.
7. Hamur işi tüketimlerinizi mutlaka azaltın.
8. Çocuklarınıza dışarıda yediklerinde sağlıklı öğün tercihlerini öğretin.
9. Mutlaka egzersiz yapın. Hatta bu egzersizleri ailece yaparak ailenin bir arada daha çok vakit geçirmesin sağlayabilirsiniz. Egzersiz kandaki HDL seviyesini yükseltmeye ve vücut için yarar sağlamaya yardımcı olur.
10. Kan değerlerinizi sık sık kontrol ettirin.
Star