Küçük çocuklara kitap okumak zekâlarını geliştiriyor

Küçük çocuklara kitap okumak zekâlarını geliştiriyor

0-3 yaş dönemindeki çocuklara resimli kitap okuyarak görüntülü ve sesli uyarımda bulunmak, hem dil hem de zeka gelişimlerini etkiliyor.

Çocuğun öğrendiği her yeni kelimenin, dağarcığında yeni bir dosya açarak o konuyla ilgili öğrendiklerini pekiştirdiğini ifade eden İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, 1,5 yaş döneminde ABC kitapları adı verilen, daha çok resim içeren, birkaç kelime ya da az sözcüklü cümleler içeren kitapların çocukların ilgisini çekebileceğini söylüyor.
 
Çocukların 3 yaşından sonra bileşik cümle kurma becerilerinin artmasıyla tekerleme, kısa şiir, bulmaca, bilmece gibi dil etkinliklerine ilgilerinin de arttığını belirten Koçer, Okuma yazmaya hazırlık dönemi olan 4-6 yaş civarında okuma motivasyonunu ve harf aşinalığını artıran, tekerlemelerdeki gibi ses tekrarlarını içeren kitapların seçilmesi gerektiğini belirtiyor.  
 
Koçer sözlerine şöyle devam ediyor: “Çocukların hayal dünyaları o yaşlarda oldukça gelişmiş olduğundan korkularını yenmeye yönelik kitaplar sorun çözme becerilerini artırırken yaşadıkları sorunlarda yalnız olmadıklarını onlara  hissettirir.  Çözüm yollarını bulmalarını kolaylaştırır.  5 yaşındaki çocuklar öykülerdeki davranışların nedenini dikkate almaya başlar. Özellikle zor durumlarla baş edebilme konusunda onlara yol gösteren kitaplar yaşama bakışlarını şekillendirir. 6 yaşın sonlarına doğru çocuklar, masal ve hikâye dinlemeyi çok sever aynı zamanda dikkat süreleri artar.
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.