Kudüs'te İslam sanatları müzesi

Kudüs'te İslam sanatları müzesi

Kudüs İslâmî Sanatlar Müzesi, Osmanlı sultanlarının fermanlarından, Kur'ân-ı Kerîm yazmalarına kadar, çok zengin bir koleksiyona sahip

Kudüs'te Arap ve İslam kültürüne ait kültürel zenginlikleri barındıran en kapsamlı koleksiyona sahip olan, Mayer İslâmî Sanatlar Müzesi, 1974'de, İngiliz ve Yahudi aristokrat bir ailenin kızı olan Vera Frances Salomons'un, Müslüman komşularının sanat çalışmalarını sergileme hayalinden doğmuş.

İslâmî Sanatlar Müzesi'nin bugün İsrail'de yaşayan Yahudi ve Arap vatandaşlara, İslâm kültürünü daha yakından tanıtmayı gaye edindiğini söyleyen Vera Frances Salomons "Bu müze, İsrail içindeki en kapsamlı İslâm sanatları koleksiyonuna sahip. İslamiyet'in doğuşundan bu yana var olan pekçok medeniyetten eserler bulunduruyoruz. Müzemiz de bu doğrultuda farklı dönemlere ve coğrafyalara ayrılıyor. Bu zengin koleksiyon ile İsrail halkına, ülkemizi tamamen çevreleyen İslâm kültürünü daha yakından tanıtırken, kültürler arası bir bağın oluşmasını da amaçlıyoruz" dedi.

BİRÇOK OSMANLI ESERİ BU MÜZEDE

Müzede Kur'ân-ı Kerîm yazmalarından, İslâm kültüründen esinlenmiş çömleklere, tekstil dokumalarından, ibadet sırasında kullanılan eşyalara kadar çok sayıda eser mevcut iken, İslâmî sanatlar müzesindeki daimi galerilerde ise ağırlıklı olarak Osmanlı döneminden kalan eşyalar sergilenmekte.

İznik asıllı çömlek koleksiyonuyla dikkat çeken galeride Osmanlı dönemine ait resimler ve sultanlara ait fermanların yanı sıra, sultan heykelcikleriyle birlikte portre resimleri de bulunuyor.

Müzenin ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu söyleyen Salomons; "Halkı buraya çekmek ise ne yazık ki daha zor. Bunu başarabilmek için yeni koleksiyonları geçici olarak burada sergilemeye çalışıyoruz. Örneğin, uzun bir süredir kilim eserlerini ağırlamadık. Şansımız olsa, Osmanlı dönemine ait eski kilimlerden oluşan bir koleksiyonu burada ağırlamayı çok isterim" dedi.

İsrail'e bağlı olan müzenin koleksiyonlarının büyük bölümü, diğer Arap ülkeleriyle olan sınırlı ilişkisi nedeniyle, Avrupa ülkelerindeki koleksiyonculardan elde edilmektedir.

Kuzey Haber Ajansı