Kuraklık nedeniyle tarım sektörü ciddi tehlikeyle karşı karşıya
Türkiye genelinde iklim değişikliğinden dolayı kış aylarında beklenen yağışın yağmaması nedeniyle kuraklık endişesi yaşanıyor. Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da barajlarda su seviyesi her geçen gün azalırken tarım alanları ise alarm veriyor.
Yeterli yağışın yağmaması hububat eken çiftçileri endişelendirirken uzmanlar, kuraklığın devam etmesi halinde verimin büyük oranda düşeceğini belirtiyor.
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, istenilen düzeyde yağışların yağmaması nedeniyle hububat ürünlerinin yeterli gelişim sağlamadığını söyledi.
Pandeminin de etkisiyle tarım sektörünün ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Doğan, yetkililerin zaman kaybetmeden ciddi önlemler alması gerektiğini belirtti.
“Ciddi sıkıntı var”
Kuraklık nedeniyle çiftçinin yüzünün gülmediğini ifade eden Doğan, “Özellikle Türkiye’nin genelinde ekim ayı çiftçilerin tarımsal ürünleri ektiği bir tarihtir. Tabi maalesef bu sene kurak bir dönemle başladık. Çiftçinin yüzü bu konuda gülmedi, ürün ekimine buruk başladı. Hala yağmurlarımız yeterli yağmış değil, topraklarımız yeterli suya ulaşmış değil. Dolayısıyla ekilen ürünlerinde yeterli gelişme sağlamadığını görüyoruz. Zaten ilimizin karasal iklim olması ve yağışların az yağması nedeniyle bölgemizin bu konuda bir sıkıntısı var. Bölgemiz buğday, mercimek ve arpa olarak ana ürünü oluşturuyor. Bunlar yağışlarla yetişen ürünler olduğundan dolayı bizim ciddi bir sıkıntımız var.” dedi.
“Ürünlerin gelişimi yağışa bağlı”
Yağmurun yağmamasının tarım sektörü açısından ciddi bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:
“Çiftçimiz birkaç yağmur yağışında ekin yapmış ama şu anda bu ürünlerin gelişmesi için yağış gerekiyor. Şu ana kadar doyurucu bir noktaya gelemedik. Bu Türkiye genelinde görülen bir kuraklıktır. Barajların doluluk oranı, içme suları sık sık basına da konu oluyor. Tabi bu tarım sektörü açısından ciddi bir tehlikedir. Tarım sektörüyle geçimini sağlayan çok sayıda kişi var. Öbür türlü buğday, arpa, mercimek gibi temel gıda ürünleri olan tüm dünyada stratejik öneme sahip olan bu ürünlerden kuraklık nedeniyle istenilen seviyede rekolte alınamaması ciddi bir sıkıntı oluşturacaktır. Buna pandemiyi de eklediğimizde çok ciddi sıkıntılar var.”
“Ciddi önlemler alınmalı”
Tarım ve Orman Bakanlığının var olan sıkıntılara karşı önlem alması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Tarım çok meşakkatli bir sektördür. Yetiştirilmesi kolay değildir. Tarladan sofraya gıdanın gelmesinin çok büyük aşamaları var. Tarım ve Orman Bakanlığının buna hazırlıklı olması lazım. Çok acil şekilde bu sorunlara önlem alınması lazım. Bildiğim kadarıyla Tarım ve Orman İl Müdürlükleri kuraklıkla ilgili rapor oluşturmaya çalışıyor. Geciktirmeksizin hemen bu sorunların önlenmesi gerekir. Tarımsal üretimde ne kadar ürün alınabilir, ya da sulama şekliyle sıkıntılar biraz daha önlenebilir mi, Bakanlık nezdinde ürünlerin ithal edilmesi mi, ya da ürünlerin stok edilmesi mi lazım, buna yönelik çalışma yapılması gerekiyor. Plan ve programlar yapılmalıdır.” diye konuştu.
“Böyle giderse istediğimiz rekolteye ulaşamayacağız”
Kuraklığın devam etmesi halinde büyük bir sıkıntının da ortaya çıkacağını belirten Doğan, “Bu şekilde giderse istediğimiz rekolteye ulaşamayacağımız görülüyor. İlgili kurumların önlem alması durumunda sıkıntıları biraz daha hafif atlatacağımızı düşünüyorum. Ama ciddi bir önlem alınması gerekiyor. Çünkü şu anda gerçekleşmemişse bile ciddi bir kriz görünüyor. Türkiye’nin yıllık ortalama buğday rekoltesi 20-22 milyon ton arasında değişiyor. Ülkemiz birkaç sene öncede hafif bir kuraklık yaşadı. O zaman rekolte 15 tona kadar indi. O dönemde buğday stoku açığı ortaya çıktı. Bu sene de kuraklık devam ederse ki öyle görünüyor, yine bir sıkıntı yaşayacağız. Bu sıkıntıların yaşanmaması için önlemlerin alınması lazım.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.