Kur'an, maddi manevi hastalıklara şifadır
Sosyal Etüdler Derneği (SETÜD)'nde "Kur'an ve Tıbbi Nebevide Moral ve Şifa" konulu bir seminer düzenlendi.
RisaleHaber-Haber Merkezi
Sosyal Etüdler Derneği (SETÜD)'nde "Kur'an ve Tıbbi Nebevide Moral ve Şifa" konulu bir seminer düzenlendi. Semineri Muhammet Akar sundu.
Çok sayıda dinleyicinin katıldığı seminerden notlar:
- Mariz bir asrın hasta bir unsurun alil bir uzvun reçetesi ittibaı Kur’an’dır.
- Kur’an, insan vücudunda meydana gelen hastalıklara şifa olduğu gibi, içtimai-sosyal, tüm hastalıklara da şifadır. Şifa ile ilgili Kur’an’da kırka yakın ayet sıralanabilir. Ayrıca hastaya manen destek olup, psikolojisini düzeltmek için moral deposu olarak da görülebilir. Tıbb-ı Nebevide de bunu görmek mümkündür. Bediüzzaman Hazretlerinin Hastalar Risalesi de bu anlamda değerlendirilmelidir.
- İbn Kayyım el-Cevziyye “ed-Dua ve’d Deva” isimli eserinde kendisinin tabip bulamadığı zamanlarda fatiha suresi ile çok kere tedavi olduğunu, kişinin inanarak ve samimiyetle Fatiha suresi ile tedavi olacağına yöneldiğinde tesirini ve şifasını elbette göreceğini ifade eder.
- Tedaviye cevap verecek en önemli etken moral ve motivasyonu yüksek tutma ve manen diri durmaktır.
- İslam’da ümitsizlik yoktur. Tevbesi kabul edilmeyen bir günah yoktur ki tedavisi olmayan bir hastalık da olsun.
- Tıbb-ı Nebevi’nin başlıca tedavi yöntemleri; perhiz, kan aldırma, dağlama, ilaç, hava değişikliği, rukye, dua, sabır, kuvve-i maneviyyeyi takviye ve gayr-ı müslim tecrübelerinden istifadedir.
- Gayr-i Müslim tecrübelerinden istifade edilir. Rasulullah, henüz Müslüman olmayan tabib Haris ibnu Kelde’ye tedavi olmak için gitmeyi tavsiye etmiştir.
- Musikinin insan ruhunda etkisi olduğu muhakkaktır. Peygamberimiz (sav) Kur’an’ın güzel sesle okunmasını bizzat istemiştir. Güzel sesli Bilal-i Habeşi’ye ezan okutmuştur.