Kuşadası'nda astronomi sempozyumu başladı
Dünya Astroloji Yılı dolayısıyla düzenlenen "İlk ve Orta Öğretimde Astronomi Eğitiminin Yaygınlaştırılması" konulu sempozyum Kuşadası'nda başladı.
Dünya Astroloji Yılı dolayısıyla düzenlenen "İlk ve Orta Öğretimde Astronomi Eğitiminin Yaygınlaştırılması" konulu sempozyum Kuşadası'nda başladı. Kuşadası Belediyesi ile Rahime Bilici İlköğretim Okulu tarafından düzenlenen sempozyuma, Türk Astronomi Derneği ve TUBİTAK Ulusal Gözlemevi de destek veriyor. Sempozyum kapsamında ayrıca öğrenciler tarafından yapılan ürünlerden oluşan bir resim ve malzeme sergisi açıldı.
Kuşadası Ticaret Odası Çok Amaçlı Toplantı Salonu'ndaki sempozyumun açılışında Kaymakam Mustafa Esen, Belediye Başkanı Esat Altugün ve İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer birer konuşma yaptı. Düzenleme Kurulu Üyesi, Rahime Bilici İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Mert Koçer, "Sempozyumda temel amaç, Türkiye'deki fizik, fen ve teknoloji öğretmenlerini bir araya getirerek, fen bilimleri derslerinde astronomi bağlantılı konuların daha bilinçli ve doğru bilgilerle uygulamalı anlatımını sağlamak, araç gereçlerin kullanımını öğreterek uygulama sahaları konusunda bilinçlendirmek ve bilgi paylaşım ağı oluşturmaktır." dedi.
Açılışın ardından Rektör Koçer, "Amatör Astronominin Önemi" konulu bir konuşma yaptı. 1974 yılında alınan bir kararla okullarda astronomi ve jeoloji derslerinin kaldırılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koçer, "Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), 2009'u Galileo Galilei'nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıldönümü olması sebebiyle Dünya Astronomi Yılı ilan etti. UNESCO bu çağrıya ortak oldu ve Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edildi. DAY-2009, bütün dünyada etkinliklerle kutlanmaya başladı." şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı ve Türk Astronomi Derneği Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İ. Ethem Derman ise "Rakamların Dili Var mı?" ve "Güneş Sistemimiz ve Evren", Ege Üniversitesi (EÜ) Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi ve EÜ Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Astronomi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Zeynel Tunca da, "Fen Bilgisi Dersleri, Yıldızlar ve Evren" konulu konuşmalar yaptı.
İlk ve orta öğretimde astronomi konularının müfredattaki yeri ve işlenişi, orta öğretimde seçmeli "Astronomi ve Uzay Bilimleri" dersinin yeni müfredat konuları, gözlemevlerinin tanıtılması ve yapılan çalışmalar, "Güneş Sistemimizi ve Evreni Tanıyalım", teleskoplarla gökyüzü gözlemi (Galileo Gecesi), basit teleskop yapım teknikleri ve amatör astronomların çalışmalarının ele alındığı sempozyum iki gün sürecek.