Kutsal emanetler böyle çürüyor
Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Topkapı Sarayı'nda 80 bin tarihi eserin depolarda bekletildiği ortaya çıktı.
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen ve Osmanlı padişahlarına 380 yıl ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı Müzesi'nde 80 bin tarihi eser depolarda tutuluyor. Kötü şartlarda muhafaza edilen eserler için yeni bina arayışları sürüyor. Çini ve Japon porselenleri, hazine, padişah elbiseleri, kaftanlar, kıymetli örtüler, arabalar gibi her eser topluluğunun ayrı bir deposu bulunuyor. Silah koleksiyonu sarayın mutfak kısmında çalışanların kaldığı koğuşların bir bölümünde saklanıyor. Mutfak Koğuşu'nda 7-20'nci yüzyıllara ait silahlar, kılıçlar, miğferler, kalkanlar, topuzlar ve giysilerden oluşan 10 bini aşkın eser yer alıyor. Deponun, rutubetli ve duvarlarının dökük olması nedeniyle taşınacağı belirtiliyor. Sarayda görevli 'avadancılar' adına kayıtlı 2 bin 273 eserin bulunduğu depo ise, sıkışıklığı ile dikkat çekiyor. Her şeyin üst üste konulduğu depoda, Kabe, Mekke ve Medine'ye gönderilen kutsal örtüler, kutsal topraklara ait eserler bulunuyor.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, eserlerin teşhiri ve depolamasında sıkıntısı bulunan Topkapı Sarayı’na yeni mekanlar açmak amacıyla çalışma başlattı. Sarayın, kullanımı diğer bakanlıklard olan binalarının geri alınması için harekete geçildi. Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi, Matbaa-ı Amire ve Matbaa Anadolu Meslek Lisesi ile eski telgrafhanenin eklentileri geri alındı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan ise Marmara Denizi kıyısındaki İç Tedarik Komutanlığı'nın depo olarak kullandığı dört yapı isteniyor.
Sponsorlara sitem
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. İlber Ortaylı, sarayın kumaş, kuyumcu, Avrupa porselenleri, bakır ve gümüş eşya, Çin porseleni, el yazması, arşiv ve vesikaları muhafaza eden 50 deposu bulunduğunu belirtti. 80 bin eser arasında 19. yüzyıl saraylılarına ait eşyalar ve arabalar da bulunduğunu dile getiren Ortaylı, "İyi korunanlar vardır, zamanla tahribe uğrayanlar vardır. Sergiler yaptıkça bunları çıkarıp, tamir de ediyoruz" diye konuştu. Ortaylı şöyle devam etti: "Devletten bir şey göremiyoruz. Sponsorlara başvuruyoruz, onlar da bizi oyalıyorlar."
Bugün