Kuyrukluyıldız güneşe selam veriyor
Güneş Sistemi'ni 5,5 milyon yıl önce terk eden ISON, dün saat 20:37'de Güneş'in yerçekimine girdi. ISON, yolculuğunu tamamlayabilirse gökyüzünde tozdan bir iz bırakacak.
GÜNEŞ TAMAMEN PARÇALAYABİLİR
ISON kuyrukluyıldızı, kaderini belirleyecek dönemece geldi. Gök cismi, dün Türkiye saatiyle 20:37'de Güneş'in yerçekiminin etkisine girdi. Kuyrukluyıldız, birkaç hafta sürecek geçiş esnasında ya Güneş'in ısısı nedeniyle parçalara ayrılıp yok olacak, ya da tek parça halinde kalmayı başararak yoluna devam edecek. Üçüncüsü ihtimalde ise bir toz bulutuna dönüşmesi var.
NASA YOLCULUĞU CANLI YAYINLIYOR
ISON'un Güneş'in yüzeyinden 1,2 milyon km mesafeden yapacağı geçiş NASA tarafından internette canlı yayında gösteriliyor. ISON'un göreceği en yüksek sıcaklık 2760 derece olacak. Buna rağmen bu ısıdan kurtulabilecek kalınlığa sahip olduğu düşünülüyor. Saniyede 349 km gibi bir hızda hareket eden kuyrukluyıldız, bu sayede Güneş'in karşısında çok vakit geçirmeyecek.
NASA, ISON'un Güneş'ten sıyrılması için en az 200 metre uzunluğunda olması gerektiğini belirtirken, kuyrukluyıldızın bu miktarın iki katı uzunluğunda olduğu düşünülüyor. Hatta, bu miktarın 1,2 km olarduğuunu öne süren araştırmacılar da var.
AA