Leyail-i aşerenizi tebrik ederiz

Leyail-i aşerenizi tebrik ederiz

Günlük Risale-i Nur dersi...


Bismillahirrahmanirrahim

Aziz, sıddık kardeşlerim,

Evvelâ: Sizin leyali-i aşere olan mübarek o geçmiş gecelerinizi ve kudsî bayramınızı ruh u canımızla tebrik ediyoruz. Cenâb-ı Hak, rahmet ve keremiyle ve hıfz ve himayetiyle ve tevfik ve hidayetiyle, Risâle-i Nur’un tab ve intişarına ve Kur’ân-ı Mucizü’l-Beyanın tevafuklu tab’ına sizleri muvaffak eylesin. Âmin.

Saniyen: Risâle-i Nur’un bir hülasası olan Ayetü’l-Kübra ve Hizb-i Nuriyenin bir hülasatü’l-hülasası hükmünde otuz üç kelime-i tevhidin namaz tesbihatındaki eskiden beri okuduğum ve Risâle-i Nur’un ekser hakikatleri namaz tesbihatında inkişaf etmesiyle hayalim fazla tevessü ederek, o otuz üç kelime-i tevhid, herbirisini kâinatın bir tabaka-i mahlukatının lisan-ı haliyle söylediği o kelimeyi ben o lisan ile söylüyorum gibi, o külli lisan-ı hal, benim cüz’î lisan-ı kalimin aynı olur. Ben, kemal-i zevkle okuyorum. Size de suretini gönderiyorum.

Benim şüphem kalmadı ki: ...”Tefekküri sâatin” sırrını taşıyan Hizb-i Nuriyenin on beş dakika zarfında bu Hülâsatü’l-Hülâsası dahi aynı sırrı taşıyor. Arabî bilmeyenler, Ayetü’l-Kübrâ’nın mertebelerini güzelce anlasalar, bu Arabî parça tam anlaşılır. Arabî bilmeyen, birkaç defa ikisine baksa, tam anlayacak. Bunu ben yirmi dört saatte bir defa ya sabah namazının tesbihatında veya başka vakitte, en ziyade usandığım ve sıkıntı zamanında okuyorum. Bana ulvî bir inşirah verir, usancı izâle eder. Âyetü’l-Kübrâ ve Hizb-i Nuriyenin ahirinde yazılsa, münasip olur. Manidardır ki, Ayetü’l-Kübrâ ve Risâle-i Nur’un ekser hakikatleri, Ramazan’da ve tesbihatında zuhuru gibi, bu Hülasatü’l-Hülâsa, aynen Ramazan’da ve tesbihatta zuhur etti.

Salisen: Bugünlerde haber aldım ki, Heyet-i Vekile, benim nüfusumu Kastamonu’dan alıp Emirdağına nakletmeye karar vermişler. Anlaşılıyor ki, Risale-i Nur’a ve talebelerine ilişmeye bahane bulamıyorlar, yalnız ehemmiyetsiz şahsıma ehemmiyet veriyorlar, kayıtlar altına alıyorlar.

Ben de size bütün kuvvetimle temin ediyorum ki, ben ruh u canımla, onların, Risâle-i Nur ve talebelerine ilişmeye bedel bana ilişmelerini iftiharla kabul ediyorum. Güya başka yerlerde birden bana iltihak ediyorlar ve men’ine çare bulamıyorlar, fakat burada tam çare bulmuşlar zannedip böyle muamele oluyor. Siz hiç müteessir olmayınız. Benim bu vaziyetim, Risâle-i Nur şakirtlerinin fütuhatlarına bir vesiledir. İnayet-i merhamet-i İlahiye, hakkımda ehl-i dünyanın haksızlıklarını büyük bir hayra çevirecek kanaatindeyim. Zaten mesleğimizde zaman, mekân sohbetimize mani olamaz. Şarkta, garpta, hatta ahirette, berzahta olsa da beraberiz. Meselâ, berzahta Hafız Ali (r.h.) hergün mânen yanımızdadır. Bu hakikate binaen, sûrî ayrılmaya, hatta ölüme ehemmiyet vermemeliyiz. (Emirdağ Lâhikası, Yirmi Yedinci Mektubun Lahikasının Zeyli)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:


HIFZ : Korumak, ezberlemek, saklamak.
HÜLÂSATÜ'L-HÜLÂSA : Sözün özü. Neticenin de özeti.
İLTİHAK : Karışma, katılma, yapışma, bitişme.
İNKİŞÂF : Gelişme, açılma, keşfetme, meydana çıkma; terakkî etme.
İNŞİRÂH : Gönül rahatlığı.
İNTİŞAR : Yayılmak, dağılmak; üremek.
KUR'ÂN-I MU'CİZÜ'L-BEYÂN : Açıklamalarıyla akılları benzerini yapmaktan âciz bırakan Kur'ân.
LEYÂLİ-İ AŞERE : On mübârek gece.
MEN : Yasaklama, engelleme, mâni olma.
SÛRÎ : Görünüşte; hakîki, ciddî ve samîmi olmayan.
TÂB : Basma, baskı.
TEVÂFUK : Uygunluk, rastlama, aynı zamanda bulunma.
TEVESSÜ : Genişleme, yayılma, çatlama.
TEVFÎK : Allah'ın yardımı, başarılı kılması.
ZUHUR : Ortaya çıkma, meydana çıkma, başgösterme.