Lübnan’da Said Nursi ve Risale-i Nur sergisi açılıyor
Söz konusu dönem, Türkiye’de dinin hayattan bütünüyle dışlanmaya çalışıldığı ve hiçbir dinî yayının müsamaha ile karşılanmadığı yıllar olarak biliniyor
Ahmet Bilgi’nin haberi:
RİSALEHABER-Risale-i Nur Külliyatı Müellifi Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatından önemli bir kesiti mercek altına alan ve o günlerden kalma belge ve hatıraları günümüze taşıyan Risale-i Nur’un Doğuş ve Neşir Yılları sergisi Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta açılıyor
Yunus Emre Enstitüsü ile İstanbul İlim Kültür Vakfı tarafından düzenlenen sergi 27 Nisan 2017 Perşembe günü açılıyor.
Serginin kapsadığı dönem, Barla’da ilk Risale-i Nur’un telif edildiği yıllardan başlıyor ve Eskişehir ile Denizli hapislerine kadar uzanıyor, bu arada Kastamonu’daki sürgün yıllarını da içine alıyor.
Söz konusu dönem, Türkiye’de dinin hayattan bütünüyle dışlanmaya çalışıldığı ve hiçbir dinî yayının müsamaha ile karşılanmadığı yıllar olarak biliniyor. İslâm inancını Kur’ân’ın ışığında ve yeni bir üslûpla ele alan Nur Risaleleri ise sıkı takip ve baskılar altında gizlice telif ediliyor ve el yazısıyla tek tek gizlice çoğaltılıyor ve aynı gizlilik içinde yurdun dört bir köşesine ulaştırılıyordu. Bediüzzaman Said Nursî ile onun etrafında kümelenen insanlar, bu çalışmaları sırasında pek çok takiplere ve eziyetlere göğüs gerdiler, hapis ve sürgün maceraları yaşadılar.
Sergide, o dönemin hikâyesiyle beraber , o günlerden kalma eser ve belgeler yer alıyor. Bu eserler arasında, Denizli hapsinde koğuştan koğuşa kibrit kutuları içinde gizlice ulaştırılan mektup ve risalelerin orijinalleri de var.
O dönemi Bediüzzaman Said Nursî ile birlikte yaşayan ve Risale-i Nur’ların birçok yerinde adları geçen kahramanlar da sergide ayrıca tanıtılıyor. Bu kahramanlardan hayatını Bediüzzaman uğruna feda eden Binbaşı Âsım Bey, Hafız Ali ve Hasan Feyzi ile ilgili belge ve bilgiler ise, “Üç Şehitler” adlı bir özel bir bölmede ziyarete açılıyor.
Serginin bir özel bölümü de hanımlara ait. Risale-i Nur hizmetinin ilk yıllarında büyük emekleri bulunan ve Risalelerde adları geçen bu hanımlarla ilgili belge ve hatıralar, “Nur Hizmetinin Anneleri” başlıklı bölümde yer alıyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.