Mardin'in dini ve etnik kültürünü bakıra yansıtıyor
Mardin'de bakır işlemeciliği sanatını yarım asırdır sürdüren Özcan, dini ve etnik kültürü yansıtan figürleri bakıra işliyor.
Mardin'de 8 yaşından bu yana bakır işlemeciliği yapan Hasan Özcan, çeşitli dini ve etnik kültür figürlerini bakıra yansıtıyor.
Bakır işleme sanatına babasının yanında başlayan Özcan (58), yarım asırdır unutulmaya yüz tutan sanatını yaşatmaya çalışıyor.
Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini hala sürdürmenin gururunu yaşadığını, babasının bakırcılık mesleğini devam ettirdiğini söyledi.
İşini çocuklarına öğrettiğini, onların da bakır işlemeciliği yaptığını anlatan Özcan, müşterilerin talebine göre her türlü figürü bakıra işleyebildiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Hz. Fatma'nın eli, Meryem Ana, Tavus Kuşu ve Şahmeran figürleri ile ayetleri bakıra yansıtıyorum. Şahmeran figürünü de bakıra işlemeye karar verdim. Şahmeran Mezopotamya'yı anlatan bir figür ve Mezopotamya'nın bir simgesidir. Eski taş evlerimizin hepsinde Şahmeran vardı. Eskiden kızlar bahtları güzel olsun diye çeyizlerine işlerdi Şahmeran'ı."
Özcan, terör olaylarından dolayı işlerinin iyi gitmediğini, bu nedenle çırak alamadıklarını söyleyerek, sanatlarını yeni nesile aktaramadıklarını ifade etti.
"El sanatının unutulmaması için çaba sarf ediyorum" diyen Özcan, mesleğinin unutulmaması için yetkililerden destek beklediklerini, bu konuda çeşitli kurslar açılması gerektiğini vurguladı.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.