Mavi Marmara gemisinde keşif yapıldı

Mavi Marmara gemisinde keşif yapıldı

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin davaya bakan mahkeme heyeti, gemide keşif yaptı.

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davaya bakan mahkeme heyeti, gemide keşif yaptı.

Davanın 12 Mart tarihinde yapılan duruşmasında, Mavi Marmara gemisinde keşif yapılmasına karar verilmesi üzerine İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Karaköy Salı Pazarı'nda demirli bulunan gemiye sabah saatlerinde geldi.   

Heyetin yanı sıra 3 kişilik olay yeri inceleme ekibinden oluşan bilirkişiler, olay sırasında gemide yer alan bir kısım mağdurlar ile avukatları da gemide hazır bulundu.

Basın mensuplarının alınmadığı saat 10.40'ta başlayan inceleme yaklaşık 3 saat sürdü. Keşfe ilişkin mahkeme heyetince hazırlanan tutanakta, bilirkişilerin kimlik tespiti ile bazı mağdur ve müştekilerin ifadeleri yer alıyor. 

Mağdurlar Mehmet Ali Zeybek, Muharrem Güneş, Bahadır Celal, Abdulhamit Ateş, Ayetullah Tekin, Barış Oktay, Osama Qashao, Ümit Sönmez, Muhammet Latif Kaya, Abdullah Taha Can ile olay sırasında gemide bulunan mağdur avukat Gülden Sönmez ve diğer mağdur avukatlarının da bizzat olayın ne şekilde gerçekleştiği, İsrail askerlerinin nasıl müdahale ettiği, nerelerden ateş ettikleri, o sıralarda gemide neler yaşandığı, açık alanda yapılan atışların mağdurların bir kısmına ne şekilde isabet ettiği, yaralananların nasıl muamele gördüğü ve nereye götürüldüğü, bu sırada açık denizde bulunan ''zodyak'' diye tabir edilen araçlarla geminin etrafının nasıl sarıldığı ve helikopterlerle gemiye ne şekilde müdahalede bulunulduğu gibi hususların ayrıntılı bir şekilde sözlü ve görsel olarak kamera kaydına alındığı tutanağa geçirildi.  

Olay yeri inceleme konusunda uzman bilirkişilerin de ''Bizler de mağdur beyanlarını dinledik, kamera kayıtlarını kendimiz de aldık, gösterilen yerlerdeki atış izlerini gördük, çoğunun kapatılmış olduğunu anladık. Dosya için de İskenderun'da yapılan olay yeri inceleme ekibinin ilgili raporlarını da değerlendirerek olayın ne şekilde gerçekleştiği, atışların öldürmeye elverişli nitelikte olup olmadığı, İsrail askerlerinin beyanlarına  göre hangi amaçla hareket etmiş olabileceği ve atış mesafeleri açıları konusunda gerekli krokili raporumuzu mahkemeye ibraz edeceğiz. Süre talep ederiz'' ifadeleri de tutanakta yer aldı. 

Tutanakta, toplumsal olaylara ilişkin bilirkişinin de ''Olayı mağdurların beyanları ile dinledik. Bu eylemin görüntü itibarıyla açık denizlerde sivil bir gemiye karşı silahlı askerlerce bu şekilde gerçekleştirilme şeklinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Roma Sözleşmesine de aykırı şekilde terör faaliyeti kapsamında olduğunu değerlendiriyorum ancak ayrıntılı raporumu mahkemeye ibraz edeceğim'' yönündeki beyanı da yazıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.