Medeniyetler ittifakı, umulandan çok büyüdü
Türkiye ve İspanya önderliğinde başlatılan Medeniyetler İttifakı projesinin 100 üyesiyle küresel bir oluşum haline geldiğini vurgulayan ittifakın yüksek temsilcisi Sampaio, yeni bir yapılanma çağrısında bulundu.
Şeyma Akkoyunlu'nun haberi
Portekiz eski Cumhurbaşkanı, dinî farklılıkları kızıştırmak yerine farklılıkları ortak bir zeminde buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve eski Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio ittifakın kurucularının ümit ettiğinden daha hızlı bir şekilde genişlediğini ve gelmiş olduğu noktada yeni bir bütçe ve yönetim yapısına gitmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Çoğunluğu devletler olmak üzere 100 üyesi olan Medeniyetler İttifakı'nın artık küresel bir oluşuma dönüştüğünü söyleyen Sampaio, bu oluşumun önderliğini yapan İspanya ve Türkiye başbakanlarının aktif rollerini takdir ettiğini kaydetti. Zaman'ın sorularını cevaplayan Sampaio. Medeniyetler İttifakı çerçevesinde düzenlenen İstanbul Konferansları dizisinin ikinci toplantısında bir konuşma yapmak üzere İstanbul'a gelmişti. Dün Ankara'ya geçerek bir dizi resmi temasta bulunan Sampaio, 27-29 Mayıs tarihlerinde Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek olan İttifak'ın Üçüncü Forumu'nun hazırlıklarını yapmak üzere Ürdün'ün başkenti Amman'a geçti. Üçüncü Forum'a ev sahibi Brezilya'nın devlet başkanı Lula da Silva'nın yanı sıra İspanya ve Türkiye başbakanları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da katılacak.
Kültürel ve dini farklılıkları kızıştırmak yerine farklılıkları ortak bir zeminde buluşturmayı hedefleyen Medeniyetler İttifakı, bu hedefe ulaşmak için ulusal ve bölgesel stratejiler hazırlıyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında 14 ülke dışişleri bakanının onayıyla Güneydoğu Avrupa Bölgesel Stratejisi'ni benimsediklerini söyleyen Sampaio şu an Akdeniz Bölgesel Stratejisi'ni hazırlamakla meşgul olduklarını kaydetti. İttifak'a üye ülkelerde milli programlarını hazırlayarak İttifak'a sunuyorlar. Sampaio'nun verdiği bilgiye göre halihazırda 27 ülke milli programlarını İttifak sekreteryasına sunmuş durumda. Sampaio İttifak'ın sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden sürekli proje teklifleri aldığını ve bu durumun bu projeleri finanse edebilecek bir yapıyı gerekli kıldığını söyledi. Sürekli büyüyen bir ittifakın sürdürülebilirlik problemleriyle karşılaşacağını söyleyen Sampaio, İttifak'ın artık New York'taki bir ofisten yönetilemeyeceğini ve yöresel ofisler açılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Sampaio medyanın kültürler arasında köprü oluşturması için başlattıkları Medyada Hızlı Aksiyon Mekanizması'ndan sonuç almaya başladıklarını ve kurmakta oldukları Küresel Uzman Bulucu bilgi bankası sayesinde de dünya medyasının "çatışmaları kızıştırmak, insanların korkularını artıracak manşetler atmak yerine olayları bütün boyutlarıyla ele alabilecek farklı bakış açılarını" tanımasını sağlayacaklarını söyledi.
Batılı denilen çoğu ülkede hâlâ korkunun egemen olduğunu söyleyen Sampaio, bu anlamda İttifak'ın görevinin bitmediğinin de altını çizdi. "Bu korkuyu Fitne filminde ya da İsviçre'deki minare tartışmalarında gördük. Ne yazık ki Avrupa'da basın ve din özgürlüğü ötekine saygı prensibiyle birbirine uyumlu gitmiyor. Bunun sağlanması lazım." şeklinde konuşan Sampaio, Washington'daki Obama yönetiminin bu anlamda bir şans olduğunun da altını çizdi. ABD'nin bir müddettir Medeniyetler İttifakı'nın toplantılarına gözlemci gönderdiğini hatırlatan Sampaio, Rio de Janeiro'daki Üçüncü Forum sırasında ABD'nin İttifak'a üyelik başvurusunda bulunacağı yönünde kuvvetli bir ümit beslediğini de söyledi.
Zaman