Mesut Uçakan: Sinemaya günah diyenler vardı, Said Nursi sinemaya giderdi
Mesut Uçakan çektiği zorlukları anlatırken hatırladık
Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-Yönetmen Mesut Uçakan, sinemaya başladıkları dönemdeki zorululları anlatırken, "Sinemaya günah diyenler vardı" dedi. Buna karşılık Bediüzzaman Said Nursi'nin hatıralarında ise sinemaya gittiğine dair bilgiler mevcut.
Esenler Belediyesi, "Milli Sinema"nın temsilcilerinden usta yönetmen Mesut Uçakan'ın 40. sanat yılına özel saygı gecesi düzenledi. Gecenin açılışında sanatçı Aykut Kuşkaya sahne alarak, mini bir konser verdi. Daha sonra, Uçakan'a özel hazırlanan "Sonsuz Kale" belgeselinin gösterimiyle gece devam etti. Belgesel, tüm davetlilere hediye edildi.
Usta yönetmen Mesut Uçakan'ın 40 yıllık sinema hayatına yeni nesil sinema yazarlarının gözünden bakmayı amaçlayan bir çalışmanın ürünü olan "40 Yıllık Sinema Serüveni" isimli kitap, gecenin sonunda davetlilere ve sanatseverlere dağıtıldı.
SİNEMAYA GÜNAH DİYENLER VARDI
Gecede konuşan yönetmen ve senarist Mesut Uçakan, Türk milletinin değer ve inançlarını sinemada yaşatmak için çabaladıklarını belirterek, "Kendi değerlerimizi, inancımızı sinemada yaşatalım diye sinemayı yapmaya kalkıştığımızda da onlarca yıldır toplumun değerlerine ters düşen bir sinema dünyasında ilk defa kendi değerlerimizi dile getiriyor olduğumuzu gördük. Hem bu durum hem de onlarca yıldır itilmiş, kakılmış, cahil bırakılmış bir Müslüman topluluğu içerisinde yola bu şekilde çıktığınız vakit, hem övgü, hem de tepkilerle karşılaştığımızı gördük. Sinemaya günah diyenler vardı, haliyle bu hareket bir anlamda hegemonyaya, kendi cehaletimize hatta 7 düvele karşı başkaldırı hareketi olduğunu ancak şimdi görebiliyoruz" diye konuştu.
GENÇLERDE DERİNLİK VE HAKİKAT SANCISI YOK
Çektiği filmlerin bir neslin gelişiminde önemli katkıları olduğunu söyleyen Uçakan, şu ifadeleri kullandı:
"Biz, kendi çıktığımız dönemde çok idealist bir çaba içerisindeydik, fikir ve estetik olarak mükemmeli yakalama heyecanımız vardı. Bugünkü genç nesilde ise estetik ve orijinatelik yapma çabası var fakat ben fikri olarak bir derinlik, heyecan ve hakikat sancısı göremiyorum. Çekilen bütün eserler, içerisinde nüve olarak var olan o manayla ve mesajla alakalıdır. Gördüğüm kadarıyla gençlerin, onun çilesini çekmeleri lazım. Eğer bizi örnek almaları gerekiyorsa çektiğimiz o çileye talip olmaları gerekiyor. O çileyi ise fırçayla, mısrayla, resimle, fotoğrafla veya sinemayla dışa vururken o çile lazım. Bahsettiğim o çile olmadan ortaya çıkan eserlerde de, içi boş şekilde dışa vurmalar var."
SAİD NURSİ: HAYDİ SİNEMAYA GİDELİM
Bediüzzaman Said Nursi ile görüşen son şahitlerden Süleyman Ayaz, 1884 yılında Van’da dünyaya geldi. 25 Haziran 1974’te Çanakkale'nin Biga ilçesinin Güvemalan köyünde vefat etti. Necmettin Şahiner ile görüşmesinde Bediüzzaman'ın sinema ile ilgili hatırasını anlatmıştı.
1921 yılında Bediüzzaman, talebesi Molla Süleyman'la birlikte Ayasofya'da cemaatle namaz kılmış, yakında bir çayhanede oturmuşlardı. Süleyman Avaz devamını şöyle anlatıyor:
“Süleyman, haydi sinemaya gidelim” demişti. Beraberce kalktık, Alemdar Sinemasına gittik. Birinci mevkiye bilet almıştı. Zaten her yerde hep en iyi yeri seçer ve en lüks yerlere çıkıp otururdu. Gemilerde mevki-i evvel, yani birinci mevkiye otururdu. Ben Üstad’ın tam arkasında oturuyordum. Bir müddet filmi seyrettikten sonra Üstad Hazretleri bana döndü ve dedi ki:
“Süleyman, bu filmden ne anladın?”
“Hiç!” dedim.
O zaman buyurdu ki:
“Süleyman, işte dünya da böyledir. Kendisi sabit olmadığı gibi içindekiler de öyledir. Fânidir, durmuyor ve gidiyor. Onun için dünyaya güvenme, bu film kadar kısadır. Sinema perdeleri gibi akıp gidiyor, göz açıp kapayıncaya kadar geçip gidiyor.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.