Meteor yağmuru bir değil her gün yağıyor
İstatistiklere göre her gün meteor yağmuru yaşanıyor ve ortalama 10 bin ton göktaşı dünyaya iniyor.
En çok merak edilen soru ise ‘Kıyamet göktaşının çarpmasıyla mı kopacak?’ Prof. Dr. Osman Çakmak, kıyametin zamanı ve şeklinin bilinemeyeceğini söylese de bunu ihtimal dışı görmüyor.
Rusya’da 15 Şubat’ta yaşanan göktaşı yağmuru ile aynı gün ‘2012 DA14’ adı verilen asteroitin, atmosfere doğru yaklaşması bütün dünyayı tedirgin etti. Çelyabinsk kentine düşen göktaşları, ses bombası etkisi yapmış, bin 200 kişinin yaralanmasına, yüzlerce binanın zarar görmesine sebep olmuştu. Bundan 14 saat sonra Dünya’ya yaklaşan asteroit ise Çelyabinsk semalarında patlayan göktaşından tam 13 bin kat daha büyüktü. Korkunun sebebi işte bu gerçekti. Acaba, astereoit Dünya’ya çarpar mıydı, çarparsa kıyamet kopar mıydı? Aksiyon Dergisi, yeni sayısında bu soruların cevabına yer veren bir dosya yayımladı. İstatistiklere göre, her gün meteor yağmuru yaşanıyor ve ortalama 10 bin ton göktaşı dünyaya iniyor, inmeye de devam edecek.
Mehmet Özdemir’in hazırladığı dosyada göktaşı ve asteroitin farkları ele alınmış. Göktaşı, çapı 1 km’nin altındaki kuyruklu yıldız artıkları veya asteroit parçalarından oluşuyor. Meteor, göktaşlarının yere düşerken gökyüzünde oluşturduğu ışıklı yolun adı. Asteroit, Mars ile Jüpiter gezegeni arasında hareket eden gök cisimlerine deniyor. 100 bin kadarının çapı 1 km’den büyük. Bunların da yaklaşık bin tanesi Dünya’ya yakın hareket ediyor. Yeteri kadar yaklaşanlar çekim gücüne kapılıp göktaşı olarak düşüyor. Bir başka göktaşı kaynağı kuyruklu yıldızlar. Bunlar da Plüton gezegeni ötesinden gelip Güneş etrafında dolanan, kalın buz katmanlı ve taş-toprak-kaya parçaları içeren cisimler. Güneş’in yakınından geçerken buz katmanı eriyip gaza dönüşüyor ve kuyruk oluşturuyor. Dünya uzaydaki hareketi sırasında bu taş-toprak-kaya parçalarının içinden geçerse yıldız yağmuru oluşuyor. Bazıları da göktaşı olarak yeryüzüne düşüyor.
Göktaşları genelde atmosfere saatte 70 bin km gibi çok yüksek hızla giriyor. Bu hızda bir cisim için atmosferin alt katmanları beton gibi davranıyor. Göktaşı sürtünmeden dolayı akkor hâle geliyor ve âdeta yanarak eriyip gidiyor. Bu sırada parlak bir iz bırakıyor. Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilinen hadisenin aslı bu. Yani yıldız kayması; sanıldığı gibi ömrü biten yıldızın ölmesi değil. Peki kıyamet, bir göktaşı veya asteroit çarpmasıyla mı kopacak? Prof. Dr. Osman Çakmak, konuyu ele aldığı ‘Bir Çekirdekti Kainat’ isimli kitabında zamanı tam olarak belli olmayan kıyametin şeklinin de bilinemeyeceğini vurgulamakla beraber bunu ihtimal dışı görmüyor.
Zaman