Mevlana Dergahı'nın kitabesi asıl yerine kavuştu
Topkapı Sarayı'ndan sonra Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi olan Mevlana Dergahı Müzesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
Sona gelinen çalışmalar çerçevesinde, dergahın ana giriş kapısının üzerinden 1930 yılında sökülen ve depoya kaldırılan kitabe törenle yerine konuldu.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, kitabenin yerine konulması dolayısıyla yaptığı açıklamada, hicri 992, miladi 1602 tarihini işaret eden kitabenin Sultan Selim Han oğlu Sultan Murad Han tarafından yazdırıldığını söyledi. Mustafa Çıpan, kitabenin 26.05.1930 tarih ve 980 kayıt numarasıyla Müze Envanter Defteri'ne kaydedildiğini belirten Mustafa Çıpan, "80 yıldır müzenin deposunda tutulan kitabe nihayet orijinal yerine, dervişan kapısının üzerine yerleştirildi." dedi.
Kitabeyi Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustaa Çıpanla birlikte yerine koyan Mevlana Dergahı Müzesi Müdürü Yusuf Benli de müzede geçen yıl başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Restorasyonu 3-4 aya kadar bitirmeyi planladıklarını belirten Benli, Mevlana Dergahı'nın orijinal haline dönmesi için titiz bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve ve kitabeyi de bu çerçevede orijinal yerine yerleştirdiklerini ifade etti.
KİTABE METNİ
Şeheni Sultân Murâd Han bin Selîm Han
Yapup bu Hânkâhı urdu bünyâd
Olalar Mevlevîler bunda sâkin
Okuna her seher vird ola irşâd
Görüp dil bu binâyı dedi târîh
Büyût-ı cennet-âsâ oldu âbâd
H.993
Açıklaması:
Selîm Han oğlu Sultan Murâd Han, bu Hânkâh'ı yaptırıp meydana getirdi.
Mevlevîler burada oturup (yaşayıp) her seher vakti vird ederek irşâd olsunlar.
Gönül bu binayı görüp târîhini şöyle söyledi: Cennete benzer evler (hücreler), âbâd oldu.
Cihan