Mevsim değişirken gribal enfeksiyon arttı

Mevsim değişirken gribal enfeksiyon arttı

ADIYAMAN Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr Murat Kar, mevsim değişiklikleri ile birçok hastalığın ön plana çıktığını söyledi.

Kar, yaptığı açıklamada, mevsim değişikliğinin yaşandığı dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle hastaneye başvuran hasta sayılarında artış olduğunu belirtti.

Kar, “Mevsim değişikliği olduğu zamanlarda soğuk havanın vücut direncini düşürmesiyle, vücut bu enfeksiyonu çabuk kapatıyor. Üst solunum yolları hastalığı, farenjit, larenjit, nezle, grip, sinüzit gibi birçok hastalığı kapsamakta. Bu hastalıklardan birine yakalanan kişinin, diğer insanlara enfeksiyonu bulaştırması söz konusu. Bu tip hastalıklar insandan insana bulaşmaktadır. Haliyle grip ve nezle gibi viral hastalıklar en fazla toplu ortamlardan bulaşır” dedi.

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, vücutta kırıklık, kas ağrıları, eklem ağrıları, baş ağrısı, öksürük ve üst solunum yolları enfeksiyonu şikâyetlerinin mevsim değişikliklerinde arttığına dikkat çeken Kar, bu tip enfeksiyonlarda yanlış tedavi uygulanmaması gerektiğinin altını çizdi. Grip, nezle ve soğuk algınlığı tedavisinde gerekmedikçe antibiyotik kullanılmamasını tavsiye eden Kar, “Tedavi şikâyetlere yöneliktir; yani ağrı kesici, öksürük şurubu, burun açıcı spreyler ve birtakım soğuk algınlığı ilâçları kullanılarak zaten kendiliğinden iyileşecek olan hastalığın daha rahat geçirmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı. Gribal enfeksiyonların özellikle bazı insanlar için ayrı bir önem taşıdığını ve en iyi korunma yolunun sürekli el yıkamak olduğunu belirten Kar, şu uyarılarda bulundu: “Hastalık için önem taşıyan kişilere riskli grup denir. Bu grupta bebekler ve küçük çocuklar, gebeler, özellikle başka hastalıkları da olan ileri yaşlılar, vücudun direncini kıran birtakım ilâçları kullanan hastalar yer almaktadır. Bu gruptaki insanların grip salgınlarının yaşandığı dönemlerde dikkatli olmaları, insan gruplarının olduğu ortamlara girmemeleri ve çocukları, bebekleri çok zorunlu kalmadıkça bu ortamlara sokmamaları gerekir. Yine en iyi korunma yolu sürekli olarak ellerin yıkanmasıdır.”

Anne sütü 40 kanser hücresini öldürüyor

İSVEÇLİ araştırmacılar, anne sütünde bulunan bir maddenin kanser hücrelerini öldürebilme yeteneğine sahip olduğunu keşfettiler. Araştırmacılar, bir sonraki adımda ise bu maddeyi cilt ve beyin tümörleri üzerinde test edecekler. PLoS One Journal isimli dergide yayınlanan çalışmada, “HAMLET” olarak bilinen maddenin yıllar önce keşfedildiğini belirten araştırmacılar, bugüne kadar bunun insanlar üzerinde denenmediğini açıkladılar. İsveç’te Lund Üniversitesi tarafından yürütülen deneyde, mesane kanseri hastaları HAMLET ile tedavi edildi. Her tedaviden sonra, hastalar idrarlarındaki ölü kanser hücrelerini dışarıya çıkardılar. Önceki laboratuvar deneyleri HAMLET’in 40 çeşit kanser hücresini öldürebildiğini göstermişti, ancak bu araştırma insanlar üzerinde test edilen ilk çalışma oldu. Araştırmacılar, bir sonraki adımda ise bu maddeyi cilt ve beyin tümörleri üzerinde test edecekler.
Yeni Asya