Mevsimsel grip aşısı bu kadar tartışılmadı

Mevsimsel grip aşısı bu kadar tartışılmadı

Prof. Dr. Halis Akalın, H1N1 aşısıyla ilgili olarak, ''Bugüne kadar dünyada 40 milyon kişiye yapılan mevsimsel grip aşısında da benzer yan etkiler söz konusudur, ama kimse bu aşıyı bu kadar tartışmamıştı'' dedi.

Prof. Dr. Halis Akalın, H1N1 aşısıyla ilgili olarak, ''Bugüne kadar dünyada 40 milyon kişiye yapılan mevsimsel grip aşısında da benzer yan etkiler söz konusudur, ama kimse bu aşıyı bu kadar tartışmamıştı'' dedi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, H1N1 aşısıyla ilgili olarak, ''Bugüne kadar dünyada 40 milyon kişiye yapılan mevsimsel grip aşısında da benzer yan etkiler söz konusudur, ama kimse bu aşıyı bu kadar tartışmamıştı'' dedi.

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı da olan Prof. Dr. Akalın, Rektörlük A Salonunda sağlık personeline yönelik düzenlenen toplantıda, H1N1 virüsü, hastalığın belirtileri, korunma yolları, aşının yan etkileri konularında bilgi verdi.

H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribi hastalığına karşı hazırlanan aşının yan etkilerine ilişkin endişelerin yersiz olduğunu belirten Akalın, ''Bugüne kadar uygulanan birçok aşıda da nadir olarak yan etkiler görülmüştür. Dünyada şimdiye dek 40 milyon kişiye yapılan mevsimsel grip aşısında da benzer yan etkiler söz konusudur, ama kimse bu aşıyı bu kadar tartışmamıştı'' dedi.

Tartışmanın temel nedenleri arasında 21. yüzyılda ilk kez salgın ve global aşılamayla karşılaşılması, bilgilendirme eksikliği ve iletişim araçlarının yeterince kullanılamamasının yattığını bildiren Akalın, ''Bilimsel gerçeklerle günlük tartışmaları kesinlikle birbirinden ayırmak gerektiği bugün yaşadığımız gereksiz tartışmada bir kez daha anlaşılmıştır'' diye konuştu.

H1N1 aşısının, içeriğindeki ''adjuvan'' maddesi nedeniyle nörolojik komplikasyonlara yol açma olasılığının yüz binde 1-2 gibi çok düşük olduğunu, birçok aşının da aynı riski taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Akalın, buna karşın yumurtaya ve diğer aşılara karşı alerjisi olanlar ile ciddi ve aktif hastalıkları bulunanların hekimlerine danışmadan domuz gribi aşısı yaptırmamaları gerektiğini bildirdi.

Yan etki yaratan ''adjuvan'' maddesinin Latincede ''yardım etmek'' anlamına geldiğini, etkisini artırmak amacıyla aşının içine konulduğunu belirten Akalın, ''Ancak bağışıklık sistemini aşırı uyarıp, gebelik sürecini etkilememesi için hamilelere adjuvansız aşı yapılması uygun görülmüştür'' dedi.

Domuz gribinin çocuklarda, kronik hastalığı olanlarda ve şeker hastalığı bulunanlarda ağır seyredebileceğini ifade eden Akalın, ''Hastalık, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlar, orta kulak iltihabı ve zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle virüsten korunmak gerekir'' diye konuştu.

Bu arada, Sağlık Bakanlığından ilk aşamada gönderilen 650 doz H1N1 aşısının, UÜ Tıp Fakültesinde görevli hekim ve yardımcı sağlık personeline yapılmasına başlandığı bildirildi.
Haber 7