Modern arıcılıkla bal üretimi her geçen gün artıyor
Gaziantep'te arıcılığın hızla geliştiğini belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 2010 yılında 10 ton olan bal üretiminin, 2019 yılında 500 tonu aştığını söyledi.
Dünya bal üretiminde Türkiye, Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda sadece 10-12 ton bal üretiminin yapıldığı ve bal üretiminde 79’uncu sırada yer alan Gaziantep’te, modern arıcılık sayesinde bal üretimi her geçen gün daha da artıyor.
Daha önceleri ilkel yöntemlerle bal üretiminin yapıldığı Gaziantep’te, şimdi ise dünya standartlarında modern yöntemlerle bal üretimi yapılıyor. Arıcılık ve bal üretiminin arttığı kentte, arıcılar bal üretiminde Türkiye'de ilk 10 il arasına girmeyi hedefliyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, 2019 yılında 503 ton bal üretimi gerçekleştirdiklerini, Gaziantep için bu rakamın iyi bir sonuç olduğunu belirterek, bal üretiminde hedeflerinin Türkiye’de ilk 10 il arasına girmek olduğunu söyledi.
Mayıs ayında başlayan bal hasadının sona erdiği Gaziantep’te, bal hasadından çok memnun olduklarını belirten Koca, 2019 bal sezonunun, arı üreticileri için çok verimli geçtiğini ifade etti.
“Bal üretimini artırma çabası içerisindeyiz”
Gaziantep’te Arıcılar Birliğini ilk kurduklarında bal üretiminin 10-12 ton civarında olduğunu ifade eden Koca, “2 bin 800 ağırlıklı kovan mevcuttu ve buların yüzde 95'i ilkel kovanlardı. Yaptığımız çalışmalar ve Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyemizin de destekleriyle arıcılığı gittikçe geliştirdik. Gaziantep'te çok önemli bir bitki florası olan zahter bitkisi bulunmaktadır. Bu bitki bölgemize has bir bitki. Baldaki prolin ve diastaz sayısı oldukça yüksek. Bunun üretimini arttırma çabası içerisine girdik. Bugün iyi bir noktada geldik.” dedi.
“Bal üretimi 500 tonu aştı”
Gaziantep’te modern arıcılığın daha da gelişmesi için arı üreticilerine yönelik çeşitli kurslar düzenlediklerini ve profesyonel arıcılık eğitimleri verdiklerini aktaran Koca, “Bu nedenle arılı kovan sayımız 61 bin kovana yükseldi. Bal üretimimiz de 500 tonu buldu. İklim şartlarından kaynaklı herhangi bir olumsuzluk yaşamazsak, bundan sonra bal üretiminin 500 tonun altına düşmeyeceğini öngörüyoruz. Çünkü arıcılarımız da her geçen gün daha da bilinçleniyor. Her geçen gün birlik bünyesinde de danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Gerekli ilaçların kullanılacağı dönemlerde, balda kalıntı bırakmayacak şekilde arıcılarımızı bilinçlendiriyoruz. Bu şekilde arıcılarımız her geçen gün daha da bilinçleniyor. Kovan başı bal üretim miktarı da yaklaşık 1 kilo civarında iken şu an 8-10 kilogram aralığına çıktı. Kovan başı bal üretim miktarının Türkiye ortalaması 12,5 kilogramdır. İnşallah hedefimiz kovan başı bal üretiminde Türkiye ortalamasının üzerine çıkmak.” diye konuştu.
“Bal üretiminde hedefimiz ilk 10 il arasına girmek”
Gaziantep’te artık modern yöntemlerle arıcılık yapıldığını ve bal verimini de kovan başına yaklaşık 10 katına çıkarmayı başardıklarını belirten Koca, şunları söyledi:
“Arıcılık her geçen gün gelişiyor. Çünkü Gaziantep’te çok önemli bir bitki florası var. Arıcılarımız bu konuda yeterli bir bilgiye sahip değillerdi. Biz, birlik olarak bütün hizmetleri sonuna kadar verdik. Profesyonel bir arıcı olarak da, üyelerimize her türlü konuda destek vererek yardımcı oluyorum. Bu şekilde Allah’a şükürler olsun Gaziantep'te arıcılık çok iyi bir noktaya geldi. Tabi ki hedefimiz daha da ileri gitmek. Şu anda Türkiye'de 32’inci sıralardayız ama inşallah hedefimiz ilk 10 il arasına girmek. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah ileri de daha da iyi olacak.”
“Bal şifa kaynağıdır”
Balın önemli bir gıda ve insan vücudundaki bütün fonksiyonları dengeleyici özelliği olduğunu belirten Koca, “Örneğin demir eksikliği olan biri bal tükettiğinde, demir düzeyini dengeleyici özelliği olduğundan dolayı, demir seviyesini belli bir dengeye getiriyor, daha fazla yükseltmiyor. Arı ürünlerinde sadece bal değil, arı sütü, polen, propolis, zahter, yayla balı ve bal mumu gibi ürünler var. Arı sütünün içerisindeki yüzde 3’lük madde, bilim tarafından tespit edilmemiş. Ana arı normalde arı sütü ile beslendiği zaman 4 ile 10 yıl yaşayıp kendi vücut ağırlığının iki katı kadar yumurta yapabilirken, arı sütü ile beslenmediği takdirde 43 gün yaşıyor. İnsan sağlığı açısından bal çok önemlidir. Son zamanlarda propolis tıp dünyasında da kullanılmaya başlandı. Çok mükemmel sonuçlar ortaya çıktı. Bal çok değerli ve faydalıdır, mutlaka kullanılması gereken bir gıdadır.” şeklinde konuştu.
“Sahtesi var diye gerçeğinden vazgeçmemek gerekiyor”
Türkiye’de 8 milyon kovan arı, kovan başı ise 12,5 kilo ve yaklaşık 110 bin ton civarında da bal üretimi olduğunu belirten Koca, buna rağmen sahte bal algısının yanlış olduğunu belirterek, “İnsanlarımız rahatlıkla bal tüketebilir. İçinde sahte olanlar vardır, ama hepsi böyle değildir. Vatandaşlarımız, bol bol bal tüketsinler. Zaten bal denildiği zaman şifa akla geliyor. Balın, polenin ve arı sütünün faydaları saymakla bitmez. Sahtesi var diye gerçeğinden de vazgeçmemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.