Müezzin Cuma ezanı okuduğunda herhangi bir iş yapmak haram olur
Hadis-i Şerif
Bismillahirrahmanirrahim
Enes (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki:
Müezzin Cuma ezanı okuduğunda herhangi bir iş yapmak haram olur.
(Camiussağir - 374)
Her dinin mukaddes saydığı, hürmet gösterdiği bâzı günler vardır. Meselâ Yahudilerin günü Cumartesi, Hıristiyanlarınki ise Pazar'dır. Bizim haftalık bayramımız da Cuma günüdür.
Peygamberimiz (asm) bir hadislerinde mü'minlerin bir araya gelerek İlâhî dergâha yöneldikleri bu mübarek günün nûrâniyetini şöyle ifâde buyurur:
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür." [İbni Mâce, İkâme: 79.]
Bir başka hadis de şu meâfdedir:
"Cuma günü Allah indinde günlerin efendisi ve büyüğüdür. Allah indinde Kurban ve Ramazan bayramlarından daha faziletlidir." [Buharı, Cuma: 4; Müslim, Cuma: 10.]
Allah'ın feyiz ve rahmetinin dünyayı kuşattığı Cuma saatinde melekler de yeryüzüne inerler. Mü'minlerin duâ ve zikirlerine katılırlar.
İşte İlâhî rahmetin coştuğu böyle bir günde kullarının daha da feyizlenmeleri için Yüce Rabbimiz bu günde Cuma namazını farz kılmıştır. Mü'minlere ezan okunduğunda alış-verişi bırakıp camiye koşmalarını emrederek şöyle buyurmuştur:
"Ey îman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda alışverişi bırakın ve Allah'ın zikrine koşun. Eğer bilseniz bu sizin için daha hayırlıdır" [CumaSûresi, 9]
Âyet-i kerimede de açıkça ifâde edildiği gibi, ezan okunduktan sonra alışveriş yapmamak hususundaki yasak hükmü açıktır. Dünya işleri ile meşgul olmayı bırakmak, cami içerisinde okunan ezandan sonra başlayıp iki rekât farz namazı kılıncaya kadar devam eder.