Muhammed Numan ÖZEL
Risale-i Nur Külliyatı Topluma Mâl Edilebildi Mi?
Risale-i Nur, Bediüzzaman Said Nursi'nin yazdığı ve İslam'ın itikadi temellerini ikna edici usul ve üslûp içerisinde özellikle iman hakikatlerini, toplumsal sorunları ve bireysel olarak İslamiyet'i yaşama yani pratiğe döken dirayet tefsiri kategorisinde ele alınan eserler bütünüdür. Bu eserler, zaman içerisinde geniş kitlelere, milletlere ulaştırılmış ve toplumlarda büyük bir yankı uyandırmıştır.
Ancak bu kadar çabalar karşısında tam anlamıyla Risale-i Nur topluma mal edilmiş midir dersek buna tüm kalbimle evet diyemem. Tabiki bu benim kanaatim farklı bakış açılarına göre değişebilir bu sorunun cevabı. Bazı kesimler Risale-i Nur'u toplumun genel bilincine, kültürüne ve eğitimine entegre edilmiş olarak görürken, diğerleri onu bir cemaat ya da grup hareketine özgü bir tefsir olarak değerlendirebilir. Risale-i Nur Külliyatı'nın topluma mal edilememesinin en temel sebeplerinden birisi Risale-i Nur okurlarının bu eserleri kendilerine mahsus görmeleridir yani İnhisar zihniyettir. İnhisar zihniyeti ve fikrine sahip olanlar inkisâr-ı âmâl'e mahkûmdur.
Risale-i Nur'un, özellikle eğitim alanında ve dini hayatın şekillendirilmesinde önemli bir rol oynadığına şüphe yoktur. Ancak, toplumsal düzeyde tüm kesimler tarafından benimsendiği söylenemez. Bu sebeple. Yani Nurcular olarak bu eserleri tam anlamıyla topluma mal edemedik.
Risale-i Nur'un geniş kitlelere ulaşarak toplumun nabzını tutması noktasında önemli bir yere sahip olduğu doğrudur, bu sebeple üzerine tez çalışmaları ve bir çok inceleme araştırmalar yapılıp toplumun hemen her meselesinde eskiden telif edilmiş olan İslâmî eserleri Risale-i Nur ile tekmil ederek yeniden insanlara sunulmalıdır.
Risale-i Nur’un topluma daha geniş bir şekilde mal edilmesi için bir dizi strateji ve çaba gerekir. Bu süreç, bireylerin ve grupların eserin mesajlarını doğru bir şekilde anlama, yayma ve toplumda uygulama noktasında çeşitli adımlar atmalarını içerir. Yani tebliğ ve temsil yönü önemlidir. Çünkü insanlar dediklerimizi duyduklarında önce bizim hareketlerimize bakacaktır.
TOPLUMUN NABZINI RİSALE-İ NUR İLE TUTMAK İÇİN BAZI YÖNTEMLER UYGULANABİLİR
1. Eğitim ve Yayınlar:
Risale-i Nur’un anlaşılır ve ulaşılabilir dillerde basılması, özellikle genç nesillere hitap edecek şekilde değerlendirilmesi, dersler, sohbetler düzenlemek. Ama sadeleştirilmiş metin bunun çözümü olmamalıdır.
Eğitim kurumlarında, üniversitelerde veya dini eğitimlerde Risale-i Nur üzerine dersler düzenlemek.
Risale-i Nur’un temel meselelerini anlatan seminerler, konferanslar ve çalıştaylar, müzakere ve müteala programları düzenlemek.
2. Dijital ve Görsel Medya Kullanımı:
Risale-i Nur’un farklı medya platformlarında tanıtılması, sesli kitaplar, video dersler ve sosyal medya içerikleriyle daha geniş bir kitleye ulaşmak.
İnternet üzerinden Risale-i Nur'un metinlerine kolay erişim sağlamak için dijital platformların kullanılması gerekiyor.
3. Toplumun Çeşitli Kesimlerine Yönelik Faaliyetler:
Farklı yaş grupları, kültürel geçmişler ve toplumsal sınıflar için özel programlar düzenlemek. Mesela, gençlere yönelik eğitimler, yaşlılara yönelik sohbetler ve kadınlara yönelik organizasyonlar düzenlemek.
Aile içindeki bireylere Risale-i Nur'un önemi ve faydaları hakkında bilgilendirme yapmak da bu alanda "çekirdekten yetişme" manasına hizmet edebilir.
4. Kültürel ve Sosyal Etkinlikler:
Toplumun farklı kesimlerini bir araya getirecek kültürel ve sosyal etkinlikler düzenleyerek Risale-i Nur’un sosyal hayattaki yerini pekiştirmek faydalı olacaktır.
Dinî bayramlar veya önemli günlerde Risale-i Nur’dan derlemelerle günün anlam ve önemine dair programlar düzenlemek de dikkatleri Risale-i Nur'a çekecektir.
5. Toplumla İletişim ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği:
Hayır işlerine ve sosyal sorumluluk projelerine Risale-i Nur’un değerlerini entegre etmek. Bu, toplumun çeşitli sorunlarına karşı duyarlılığı artırabilir.
Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak Risale-i Nur’un toplumdaki bireylerin ruhsal, ahlâki ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak adına projeler geliştirmek de önemli bir yöntemdir.
6. Kitap Dağıtımı ve Paylaşımı:
Risale-i Nur’un, hem Türkçe orjinal hem de yabancı dillere çevrilmiş baskılarını her kesime hitap edebilecek şekilde dağıtımı yapılabilir.
Genç nesillere, üniversite öğrencilerine ve okullara yönelik ücretsiz kitap dağıtım etkinlikleri organize etmek de etkili bir yöntemdir. Geri dönüşleri de güzel olacaktır.
7. İnanç ve Ahlak Eğitimine Katkı Sağlama:
Risale-i Nur’un ahlâki ve manevi öğretilerini toplumun her alanında, işyerlerinde, sosyal ortamlarda, hatta aile içinde daha fazla insanla paylaşmak da güzel bir yöntemdir ama sıkmadan, usandırmadan, bıktırmadan. Hâl diliyle de örnek olmak..
İman, ahlâk, sabır, aile gibi konularda toplumsal bilinç oluşturarak Risale-i Nur’un bu bağlamda toplumla bütünleşmesini sağlamak da etkili olacaktır. Yani Risale-i Nur içinde neler olduğunu göstermek gerekmektedir.
Bu yollar, Risale-i Nur'un daha geniş bir kitleye ulaşmasına ve toplumun çeşitli kesimlerinde yer edinmesine yardımcı olabilir. Bu sayede dikkatler Risale-i Nur üzerine çekilecektir. Risale-i Nur'u İnhisar etmek, Risale-i Nur'a en büyük ihanettir. Risale-i Nur Külliyatını korumak fikriyle hareket etmek yerine Risale-i Nur ile kurtulmak ve kurtarıcı olmaya çalışmak gerekmektedir.
Selam ve dua ile.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.