Mustafa KILIÇ
Hareket, Bereket ve Değişimin Zorunluluğu
Son iki yazımızda Risale-i Nur'dan diyet motivasyonunu ve sağlıklı beslenmeyi sağlamaya yönelik önerileri derlemeye çalışmıştık. Bu yazıda sağlıklı yaşamın bir diğer ögesi olan hareket, spor ve egzersize yönelik önerilerde bulunacağız.
Uzmanlar obeziteye karşı günlük 10 bin adım öneriyor. Yürüyüş sadece obezitede değil insülin direncinin kırılmasını sağlamada, zararlı kolesterolü düşürüp faydalı kolesterolü yükseltmede, daha dinç ve mutlu hissetmede de etkili bir araç.
1- Hareket Yaşamı Hissettirir
Alıntı: "Yeknesak istirahat döşeğindeki hayat, hayr-ı mahz olan vücuttan ziyade, şerr-i mahz olan ademe yakındır ve ona gider."
Dinlenmek elbetteki vücudun ihtiyaçlarından biri ama pasif durum hayatı fonksiyonları engelleyerek insanı hayat enerjisinden ve yaşam duygusundan alıkoyar.
2- Hareketin Ücreti İçinde
Alıntı: "Ey sa’y ve ameldeki lezzet ve saadeti bilmeyen tembel insan! Bil ki, Cenâb-ı Hak, kemâl-i kereminden, hizmetin mükâfâtını hizmet içinde derc etmiştir. Amelin ücretini nefs-i amel içine koymuştur."
Evet hareket bir lezzet kaynağıdır. Dünyada eğlence sektörünü spor dalları, dans gibi fiziksel aktiviteye dayalı alanların domine etmesi, tatil diyince insanların aklına yüzme ve doğa yürüyüşü gibi şeylerin gelmesi bu iddiayı güçlendirir. Hareket etmek lezzetlidir. Eğer yürüyüş yapmakta zorlanıyorsanız farklı bir spor dalını veya egzersizi tercih edebilirsiniz. Böylece hem keyifli zaman geçirecek hem sağlıklı yaşam ödevlerinden birini gerçekleştirmiş olacaksınız.
3- En Zor İş İşsizliktir
Alıntı: "işsiz, tembel, istirahatle yaşayan ve rahat döşeğinde uzananlar, ekseriyetle, sa’y eden, çalışanlardan daha ziyade zahmet ve sıkıntı çeker. Çünkü, daima işsizler ömründen şikâyet eder, eğlence ile çabuk geçmesini ister. Sa’y eden ve çalışan ise şâkirdir, hamd eder, ömrünün geçmesini istemez."
Evet bu bir gerçektir. Sevdiği veya faydalı olduğunu bildiği bir işi yapanlar, sevdikleri bir sporu yapanlar zamanın nasıl geçtiğini bilmezler. Ama boş duranlar sosyal medya, TV, kart oyunu vb. olmadan duramazlar.
4- Hareketli Yaşam Zorluklara Hazırlar
Tarihçe-i Hayat'ta Said Nursi'nin gençlik yıllarında daima idmanlı olduğu yazar. Böylece savaş çıktığında katılmaktan çekinmez. Klasik göbekli bir hoca olmayı tercih etseydi muhtemelen ne kadar istese de Bitlis halkının düşmandan kaçmasını sağlayamayacaktı. Esaretten kaçamayacak, İstanbul'da İngiliz komutanına meydan okuyamayacaktı. Yaşlılık yıllarında Çamdağı'na kadar çıkamayacaktı. İdmanlı olmak, günlük düzenli spor yapmak insanı zor durumlara karşı hazırlıklı kılar.
5- Mevcudat Aşk ile Hareket Eder Değişir
Alıntı: "Şems-i Tebrizî gibi bir kısım âşıkların nazarında, bütün kâinatta bulunan umum incizaplar, cezbeler, câzibeler, câzibedar hakikatler, ezelî ve ebedî bir hakikat-ı câzibedara işaretlerdir. Ve ecramı ve mevcudâtı Mevlevî-misâl pervane gibi raks ve semaa kaldıran cezbedarâne harekât ve deveran, o hakikat-ı câzibedarın cemâl-i kudsîsinin hükümdârâne tezahüratı karşısında âşıkane ve vazifedarâne bir mukabeledir."
Said Nursi, Dördüncü Şua'da mevcudatı hareket ettirenin ilahi aşk olduğunu aktarmıştır. Farklı risalelerde de evrendeki değişimlerin farklı isimlerin tecelli etmesi sebebiyle olduğunu söyler. İsm-i Azam başta Geylani olmak üzere bir çokları için Hayy olduğuna göre canlılığın kendini hareket ve egzersizle göstermesi kâinata uyum sağlamak olarak görülebilir.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.