Myanmar Müslümanlarına şiddet sürüyor

Myanmar Müslümanlarına şiddet sürüyor

Güney Asya ülkelerinden Myanmar'ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olayları azalmasına rağmen sürüyor.

Yaklaşık 100 bin Rohingya Müslümanı'nın yerinden edildiği bölgede, şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin çelişkili bilgiler geliyor. Myanmar resmi makamları, olayın "Rohingya Müslümanları ile Budistler arasında yaşanan bir çatışma olduğunu" ve ölü sayısının 80 civarında olduğunu açıklarken, Rohingya Müslümanlarının aktivist grupları ise sayının binlerle ifade edilir düzeyde olduğunda ısrar ediyor. Şu ana kadar olay bölgesine girebilen tek yabancı ekip olan Birleşmiş Milletler'in yardım ekipleri ise, ölü sayısının ne hükümetin verdiği kadar az, ne de aktivistlerin bildirdiği kadar yüksek olduğunu aktarıyor.

Myanmar yönetimi halen, bölgeye hiçbir medya kuruluşunun girmesine izin vermiyor. Yardım ekipleri, bölgedeki en acil sorunun barınma ve beslenme olduğunu, BM'nin acil gıda yardımında bulunmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtiyor. Sıkıyönetim ilan edilen bölgedeki yerel kaynaklar, çatışmaların nispeten azaldığı bilgisini doğruluyor. Myanmar'ın diğer bölgelerinde yaşayan Müslümanlara yönelik herhangi bir olumsuzluk yaşanmamış olması, Arakan olaylarının dini bir çatışma olmaktan çok etnik bir çatışma olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Öte yandan, İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, bir süre önce Myanmar'da tutuklanan 10 yardım kuruluşu üyesinden üçünün Rohingya Müslümanlarını kışkırtmakla suçlandığını iddia etti.

Çoğunluğu Budist 75 milyon nüfuslu Myanmar'da resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 4'ü Müslüman. Ülkedeki Müslümanların yaklaşık 1 milyonunu ise ülkenin batısında Bengal Körfezi ve Bangladeş'e komşu Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanları oluşturuyor. Haziran ayında, 3 Rohingyalının bir Budist kadına tacizde bulunduğu iddiasından sonra ayaklanan fanatik Budistler, eyalette yaşayan yaklaşık 800 bin Rohingyalı Müslüman'a ait ev-işyerlerini yakmaya, Müslümanları öldürmeye başladı. On binlerce Müslüman canlarını kurtarmak için evlerini terk ederek mülteci kamplarına sığınırken, Bangladeş, sınırına gelen Rohingyalıları ülkeye kabul etmedi. Birçok Rohingyalı Müslüman ise çareyi derme çatma sallarla çevredeki üçüncü ülkelere gitmekte buluyor.

Zaman