Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?
Uykusuz kalmak bir süre sonra kişide bellek sorunlarına yol açar. Verimli bir iş yaşamı için kişinin ortalama sekiz saat uyuması gerekir
Tıbbın uyku ile henüz bilmediği çok şey olmakla birlikte artık biliyoruz ki bedenin onarımı, çeşitli madde ve hormonların sentezi, hafızanın yapılandırılması, dinlenmemiz uykunun belli dönemlerinde gerçekleşiyor.
“Uyku tekdüze bir süreç değil. Uykunun, uykuya dalış, yüzeyel uyku, derin uyku ve rüya ile ilişkili REM (rapid eye movement / hızlı göz hareketleri) olmak üzere dört dönemi bulunuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda Korkmaz, uyku eksikliğinin yol açtığı sonuçları anlattı.
“Uyku süremiz yaşın ilerlemesiyle değişmekle birlikte, herkesin uyku süresi kendine özgödür. Bunu değiştirebilmek pek mümkün değildir. Bazı kişiler günde 12 saat, bazı kişiler ise dört saat uykuya ihtiyaç duyar. Toplumda birçok erişkinin ortalama uyku süresi altı - sekiz saattir. Yaşla birlikte hem uyku süresinde hem de uyku mimarisinde değişiklikler olur.
İnsanlar yaşlandıkça, toplam uyku süresinde ve rüyayla ilgili uyku evresinde geçen sürede düşüş başlar. Yeni doğmuş bir bebek günde 16 saat uyur, rüya ile ilişkili REM dönemi yoğundur. Buna karşın bebeğin 30 yaşındaki annesi günde altı saat uyur (eğer şanslıysa) ve bu sürenin dörtte birlik bölümünü REM’de geçirir.
Nasıl hesaplanır?
Orta yaşlardan itibaren, uyku süresinin azalmasının yanı sıra, uykunun karakteri de değişir. Bu yaşlardaki insanlar rüyayla ilişkili evrede daha az uyurken, yüzseyel uyku dönemleri daha uzun sürer. İnsanlar yaşlandıkça daha erken uyuyup daha erken kalkarlar. Gençlerde ise tam tersidir. Gençler, gece daha geç saatlere kadar kalırlar ve günün çoğunu uyuyarak geçirirler. 80’li yaşlarda değişiklik daha belirgindir. Gün içindeki uyuklamalarla birlikte günlük toplam uyku süreleri altı - sekiz saat olabilir. ”
Kişinin gerek duyduğu uyku süresi şu şekilde hesaplanabilir:
Kişi, uyanık olduğu her iki saat için bir saatlik uykuya ihtiyaç duyuyor. Yaş ilerledikçe bu değişiyor, uyanık kalınan her iki saat için 45 dakikalık uyku gerekiyor. Başka bir deyişle, gün boyunca uyanık kalınan her saat için “uyku borcu” biriktiriliyor. 16 saatlik bir günün sonunda, genç bir insanın “uyku bankasına” borcu sekiz saate ulaşıyor. Buna karşılık yaşlı bir kişinin uyku borcu sadece yaklaşık altı saat düzeyinde bulunuyor.
Uykusuzluk nasıl etkiler?
Eğer uyku için yeterli zaman ayrılmazsa kişi uykudan yoksun kalır. Bu durumda gün içinde uykulu olmanın yanı sıra, kişide düşünmeyle ilgili sorunlar da ortaya çıkıyor. Yeni şeyleri öğrenme daha yavaş gerçekleşiyor, bellekle ilgili ve karar verme süreçlerinde sorunlar yaşanabiliyor. Uyku yoksunluğu dışında gelişen birtakım uyku rahatsızlıkları da ciddi bilişsel ve bedensel bozulmalara neden oluyor. Bunlar arasında kalp, akciğer ve hormonal hastalıklar yer alıyor.
Milliyet