Nevzat Tarhan'dan evliliği kurtaran basit bir formül
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, AKRA FM Evlilik Okulu programında görücü usulü evliliklere ilişkin önemli değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu.
Bireyin hayatındaki en önemli kararlardan birinin evlilik ve eş seçimi olduğunu ifade eden Tarhan, “Evlilik kararı insanların hayatındaki en önemli tasarruflardan birisidir. O tasarruflar da biri meslek seçimi diğeri de evlilik seçimidir. Özellikle nişanlılık döneminde eş adayını iyi tanımak gerekir. Eş adayının kendine uyan ve uymayan yönleri bir kenara yazılmalıdır. Yüzde 51 hangi taraf ağır basıyorsa öyle karar verilmelidir” tavsiyesinde bulundu.
Formül: 9'a 1
Modernizmin insanları çok yanılttığını belirten Tarhan, “Modernizm ‘Aşık olmuyorsan evlenme’ tavsiyesinde bulunuyor. ‘Niye evlenmiyorsun?’ sorusuna ‘Aşık olmadım’ yanıtı veriyor. Hâlbuki aşk evlilikte sebep değil, sonuçtur. Evlilikte çiftler birbirlerini ortalama bir seviyede seviyorsa olumlu taraflarına baktıkça sevgi artar, olumsuz yönlerine baktıkça o sevgi azalır. Hep negatife odaklanan, hep sorgulayan, kusur arayan bir kişiyse o evlilik kolay yürümez. Eşin 9 tane iyi tarafı ve 1 tane yanlış tarafı vardır. Eşi o tek yanlışa takılırsa, oradan yürütemez. Birçok yürüyen evlilikler böyledir.” dedi.
En iyi evlilikte bile aşk bir süreçtir
Çiftlerin evlenmeden önce eş adaylarında negatif ve pozitif yanları görmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hiçbir zaman sıfır hata yoktur diye bir şey yoktur. Böyle bir şey mümkün de değildir. Her insanın artıları, eksileri vardır. Önemli olan evleneceği kişide ne aradığıdır. Onu görünce yüzü gülüyor mu, sıcak duygular hissediyor mu? En iyi evlilikte bile aşk bir süreçtir. İyi iş birliği varsa aşk ortaya çıkıyor ya da devam ediyor. İlk başta hem aşk hem iş birliği olması çok istisnai bir durumdur. Yani genellikle ortalama bir seviye vardır ama iyi bir iş birliği kurulunca birbirlerine yol arkadaşı olunur.” diye konuştu.
Eş değil, yol arkadaşlığı vardır
Bizim kültürümüzde evlilikte eş sözcüğünün olmadığını, “refik ve refika” sözcüklerinin olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Refik, refika yol arkadaşı demektir. Hayat yolculuğuna çıkmışsınız, ilerde bir hedefiniz var, dünyada misafirsiniz. Bu kişi bana hayat yolunda çocuklarımı büyütürken iyi yol arkadaşı olur mu diye odaklanılması lazım.” dedi.
Eşte aranan özelliklerden birinin de kişinin geçimini sağlama yetkinliği ve ekonomik uygunluk olduğunu belirten Tarhan, “Diğer uygunluk da fiziksel uygunluktur. Eğitim seviyesindeki uygunluk, yaş seviyesindeki uygunluk ve birçok özelliklere bakılacak evlilik olgunluk ölçütleri var. Mesela evlenme hazırlığında olan çiftler, evlilik olgunluk ölçeğini internetten bulabilir. Ortalamanın üzerinde çıkıyorsa o evlilik yürür ama altında çıkıyorsa daha nişanlıyken yollar ayrılabilir.” dedi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.