Bediüzzaman'ın hapis kaldığı medreseyi açtı
BİSİAD Bitlis'in Şems-i Bitlis Mahallesi'nde bulunan Yusufiye Medresesi'nde büro açtı.
Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD), Bitlis'in Şems-i Bitlis Mahallesi'nde bulunan Yusufiye Medresesi'nde büro açtı.
Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD), Bitlis'in Şems-i Bitlis Mahallesi'nde bulunan Yusufiye Medresesi'nde büro açtı.
BİSİAD Başkanı Ayetullah Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yusufiye Medresesi'nde büro açtıklarını söyledi.
Bediüzzamanın Said'i Nursi'nin Yusufiye Medresesi'nin hapishane olduğu dönemde, 3 ay hapis yattığını anımsatan Şimşek, bu medresedeki manevi havayı yaşatmak istediklerini belirtti.
Yusufiye Medresesi'nin yıllarca atıl durumda olmasından dolayı viran bir halde olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
"Metruk hale gelen medrese, her türlü kötü alışkanlığın işlendiği bir yer halini almıştı. Biz de BİSİAD olarak bir kültür varlığımızı yeniden canlandırmak adına burayı seçtik. Öte yandan Bediüzzaman hazretleri, medrese cezaeviyken burada 3 ay hapis yatmış. Biz de Bediüzzaman hazretlerinin burada hapis yatmasına hürmeten, buraya büromuzu taşımak istedik. Hem insanlarımız burayı ziyaret etsin, görsün, dinlensin diye düşündük. Öte yandan tarihi özelliğiyle bu medresenin, il dışından gelecek insanların uğrak alanı olacağını düşünüyoruz. "
Medresenin bir odasını Vakıflar Bölge Müdürlüğünden dernek faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kiraladıklarını kaydeden Şimşek, BİSİAD yönetim kurulu üyeleriyle iç mekanda düzenleme yaptıklarını söyledi.
Şimşek, şunları kaydetti:
"Öncelikle bunun proje ve programını yaptık. Bahçenin düzenlenmesinde belediyenin desteğini aldık. Belediye Başkanımız Fehmi Alaydın'a teşekkür ediyorum. Aslında burada yapılması gereken çok iş var. Fakat hepsini bir anda yapmamız mümkün değil. İleriki günlerde burası insanlarımız için çok doğal bir yer olacak. Özellikle il dışından gelen misafirlerimizin bu mekanı gezmesini öneriyoruz. Burası sadece BİSİAD'ın malı değil, buradan herkesin faydalanmasını istiyoruz. Diğer kurumlarımızın da bu tür mekanlara el atması gerekiyor. "
Mezarlık içinde 15-16 mezarın bulunduğunu kaydeden Şimşek, bu mezarların sadece görüntüden ibaret olduğunu ve mezarlarda insan bulunmadığını iddia etti.
Şimşek, "Aslında bu mezarlarda mezar görüntüsü var. Fakat içinde mezar yok. Eski dönemlerde burası cezaeviyken, burada mezar yokmuş. Burası cezaevinin volta yeriymiş. Buranın tadilatı döneminde, mezar sahiplerinin itirazı üzerine medrese içine temsili olarak mezarlar yapılmış. Mezarların isimleri de yok. Fakat burada kubbeli bir odamız var. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 'Yusuf' denen zatın mezarının bu odanın içinde bulunduğu bilgisi yer alıyor" diye konuştu.
haberler.com