Kesintisiz eğitime de bir el atılsın artık

Kesintisiz eğitime de bir el atılsın artık

YÖK’ün “katsayı” haksızlığını ortadan kaldırılmasının ardından gözler, “8 yıllık kesintisiz eğitim” zulmüne çevrildi

Hasan Tosun'un haberi:

“Katsayı” adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasının ardından gözler 28 Şubat döneminin bir başka ürünü olan “8 yıllık kesintisiz eğitim” adaletsizliğine çevrildi. Eğitimciler, 8 yıllık kesintisiz eğitimin de bir an evvel kaldırılmasını istiyor.

“EĞİTİM, KADEMELİ HALE GETİRİLMELİ”

Akit’e konuşan eğitimciler, kesintisiz eğitim ayıbına son verilmesi ve öğrencilerin istediği okula gitmesi gerektiğini söylüyor. ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut, 8 yıllık kesintisiz eğitimin 28 Şubat döneminde imam hatip lisesi ve öğrenci sayısını azalmak amacıyla getirildiğini söyledi. Korkut, “Eskiden ilköğretim birinci kademesinden sonra veli öğrencisini direk ortaöğretim kurumlarının istediği bölümüne yönlendirebiliyordu. Fakat alınan bu karar ile ayrımcılık başladı. Bu sıkıntı da katsayı gibi ortadan kaldırılmalıdır. Eğitim bir an önce kademeli hale getirilmelidir. İsteyen veli öğrencisini istediği alanlara yönlendirebilmeli” dedi.

“EĞİTİM 1+4+4+4 OLMALIDIR”

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise 18’nci Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararların hâlâ rafta beklediğini belirterek, eğitimin 1+4+4+4 şeklinde kesintili olması gerektiğini söyledi. Kesintisiz eğitimin, dönemin hükümet başkanının “Siyasi hayatıma mal olsa dahi eğitim kesintisiz olacak” sözüyle getirildiğini ifade eden Özer, “28 Şubat post-modern darbesinin bu ülkeye armağan ettiği 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, 298 ülke içinde sadece 20 az gelişmiş kabile ve aşiretlerin hâkim olduğu 3’ncü dünya ülkelerinde uygulanıyor. 28 Şubat kalıntısı 8 yıllık kesintisiz eğitime itiraz niteliği taşıyan 18. Milli Eğitim Şurası’nda kararı alınan 1+4+4+4 kesintili eğitim önerisi dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

“KESİNTİSİZ KATLİAM BİTSİN”

Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı da, kesintisiz eğitimin 28 Şubatçıların imam hatip düşmanlıklarından dolayı getirildiğini belirterek, “Kesintisiz eğitim, kesintisiz katliamdır. Çocuklarımızın geleceğini karartmak için alınmış bir uygulamadır” dedi. İlköğretimi tamamlayan öğrencinin 15-16 yaşlarında olduğu hatırlatan Avcı, “Atalarımızın bir sözü var; ağaç yaş iken eğilir. Bu çocuklarımız o yaşta ne sanat, ne de meslek öğrenebilir. Biz eğitimde 3’lü sisteme dönülmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanımızdan bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“KESİNTİSİZ EĞİTİM SANAYİYE DARBEDİR”

Meslekî ve Teknik Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Samin Ogay da kesintisiz eğitimle meslek liselerinin yok olma noktasına geldiğini belirterek, şunları söyledi: “8 yıllık kesintisiz eğitim olduğu için 14-15 yaşında bir çocuğu mesleki eğitime yönlendiremiyoruz. Türkiye’nin 300 bin ustaya ihtiyacı varsa, 20 bin tane yetiştiriyoruz. 280 bin açık var. Bu bir nevi sanayiye darbe vurmuş oluyor. Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde eğitim kesintilidir. 4 ve 5. sınıflarda çocuklar mesleğe yönlendirilir. Bizdeki uygulama farklı. Bizim uygulama Afrika ülkelerindeki sisteme benziyor. Dünyada kesintisiz eğitim yapan 20 ülkeden biri de Türkiye.”

14 YILLIK KESİNTİSİZ ZULÜM

“8 yıllık kesintisiz eğitim”, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından darbe heveslisi komutanlara şirin görünmek için 18 Ağustos 1997’de başlatıldı. 4306 sayılı yasa ile Türkiye’de “ilköğretim kurumlarının sekiz yıllık okullardan oluşması, bu okullarda kesintisiz eğitimin yapılması ve bitirenlere ilköğretim diploması verilmesi” hükmü getirildi. Bu yasal düzenlemeye göre gençler, 15 yaşından önce istese de bir alana yönelemiyor. Bu tarihten önce ilköğretim 5 yıl, ortaöğretim 3 yıl, lise ise 3 yıl olarak veriliyordu. Dolayısıyla öğrenciler, 5 yıllık ilköğretimden sonra istediği okula gidebiliyordu.

Yeni Akit