Müsbet Hareket, sempozyumda konuşulacak
“Şiddet ve Tedavisinde Bediüzaman Said Nursi’nin Müsbet Hareket Yaklaşımı” başlıklı sempozyum...
Risale Haber-Haber Merkezi
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve Isparta Kültür Eğitim Vakfı 2. Ulusal Bediüzzaman Said Nursi Sempozyumu düzenliyor. “Şiddet ve Tedavisinde Bediüzaman Said Nursi’nin Müsbet Hareket Yaklaşımı” başlıklı sempozyumda katılımcılar için tebliğ çağrısı yapıldı.
25-27 Mayıs 2012 tarihinde Isparta'da yapılacak olan sempozyum çağrısında şu ifadeler yer aldı:
"Geçen yılki çağrımızı şu cümlelerle noktalamıştık : “Yurt dışında bunca çalışma ve ilgiye rağmen Türkiye’de Risale-i Nur’un mahiyet ve muhtevasına vâkıf pek çok akademisyen olmasına rağmen bu anlamda yeteri kadar katkının yapıldığı söylenemez. Bu boşluğu doldurmak üzere İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından bu sene Türkçe olarak gerçekleştirilecek olan sempozyumun ana başlığı “Bediüzzaman Said Nursî Ne Yapmak İstemiştir?”
Bu çağrı ülke çapında geniş yankı buldu ve Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler İİKV çatısı altında İstanbul’da buluştu. 17 akademisyenin katılımı ile iki gün boyunca birbirinden değerli tebliğler Bediüzzaman’ın hayatı ve eserleriyle ortaya koyduğu ve insanları yönlendirdiği hedefi mercek altına alındı.
Bu sene ikincisi düzenlenecek olan bu sempozyumda ise, daha özelleşmiş bir konu; toplumumuzun ve insanlığın bütün kurumları ile çözüm arayışı içerisinde olduğu, insanlığı tehdit eden en tahripkâr problemlerden biri olan şiddet ve tedavi çareleri ele alınacaktır. Bu anlamda zamanımızın önemli bir Kur’an tefsiri olan Risale-i Nur külliyatı incelenmesi gereken önemli bir kaynaktır.
Birçok yönü ile incelenecek olan şiddet konusu, Bediüzzaman’ın Kur’an’dan sunduğu çözüm önerileri ışığında, “Şiddet ve Tedavisinde Bediüzaman Said Nursi’nin Müsbet Hareket Yaklaşımı” başlığı altında 25, 26, 27 Mayıs 2012 tarihlerinde Isparta’da tartışılacaktır.
Aşağıdaki alt başlıklar kapsamında hazırlanacak tebliğler konferans kapsamına alınacaktır.
Yer verilmesi olası fakat bunlarla sınırlı kalmayacak konular:
Şiddetin Kökenleri
Şiddet Zihniyet İlişkisi
Değerler Şiddet İlişkisi
Ahlak Şiddet İlişkisi
Eğitim Şiddet İlişkisi
Kültür Şiddet İlişkisi
Modernite / Dünyevileşme Şiddet İlişkisi
Liberal Ekonomi Şiddet İlişkisi
Psikolojik Şiddet
Fiziksel Şiddet
Siyasal Şiddet
Etnik Kökenli Şiddet
Aile içi Şiddet
Gençlik ve Şiddet
Kadına Yönelik Şiddet
Spor ve Şiddet
Eğlence ve Şiddet
Toplumsal Alanda Şiddet
Şiddeti Önlemi Yolları
İslami İlimlerde Şiddetin Önlenmesine Yönelik Yaklaşımlar.